Árpád
-2 °C
4 °C

Újra lecsapnak a japán dobosok

2007.02.14. 15:59
Ismét Magyarországon koncertezik a világhírű japán dobzenekar, a Yamato. Tavaly és tavalyelőtt már jártak Budapesten és Debrecenben, de most egy új műsorral, a Szívdobbanás (Shin-on) című show-val lépnek fel február 18-ig a Kongresszusi Központban, illetve február 20-án Debrecenben, a Főnix Csarnokban.

A korábbi budapesti előadások voltak az elsők Közép-Európában, idén ezek sikerén felbuzdulva többek között Krakkóban és Pozsonyban is fellépett a Yamato. A pozsonyi koncerten jól megmutatkozott, hogy miben más az új műsor a tavalyi turnén előadotthoz képest. Talán nem lőjük le nagyon a poént, ha eláruljuk, a színpadkép is nagyban változott, a játékteret jókora spanyolfalakkal, bambuszparavánokkal tagolta a látványtervező, ezzel nagy adag színházi vonást kölcsönözve a produkciónak.

Képek a pozsonyi koncertről
Képek a pozsonyi koncertről

A programban néhány zeneszám visszaköszönt tavalyról, de a sok új műsorelem miatt nem volt olyan érzése a nézőnek, hogy unásig ismert műsort lát. A változatosság gyönyörködtet alapon még egy vokális számot is beiktattak a műsorba, de nagy sikere volt a gitárszerű húros hangszerekkel, a shamisenekkel előadott, Jimmy Hendrix szellemét megidéző darabnak is. A fő vonása azonban mit sem változott a zenekarnak: sok-sok humorral szövik át az előadást, és a játékba bevonják a közönséget is.

Húsz százalék tradíció, nyolcvan százalék show

A zenekar tagjai szigorú hierarchiában élnek és dolgoznak, a kommuna tagjai mind tudják, hogy kinek mi a feladata és a helye a Yamatóban, a különböző tekintélyes hangszerek közül ki, melyiket szólaltathatja meg. A koncert után a zenekar művészeti vezetője elárulta, hogy Japánban közel sem olyan népszerűek, mint a világ más részein. Ez főként annak köszönhető, hogy a felkelő nap országában minden nagyobb településnek megvan a maga taiko dobzenekara, és nem kíváncsiak más zenekarokra. A tradicionális japán dobolásnak - csakúgy mint más országok zenéinek - több művelési módja van, vannak együttesek amelyek szigorúan a tradíciók szerint művelik, mások dzsesszes improvizációkat visznek az előadásba.

Képek a pozsonyi koncertről
Képek a pozsonyi koncertről

Hogy akkor a Yamato milyen? A Yamato szórakoztatni akar, tradicionális hangszerekkel adja elő populárisnak mondható showműsorát, de maga a zene nem tradicionális japán zene, fejtegette a művészeti vezető. A gyökerei a hagyományokba nyúlnak vissza, de a fő cél a közönség megragadása, sőt meglepése - ugyanis sokan nem várják egy ilyen társulattól, hogy megnevetti majd őket. Ugyanilyen szerepe van a műsorban a shamisenekkel előadott zeneszámnak is, a tradicionális hangszeren messze nem hagyományos módon játszanak (azaz nem éppen elmélyülten pengetik, inkább eksztatikusan szaggatják a húrokat) a zenészek, szükség van a másféle megközelítésre, különben a nézők hamar elunnák magukat, magyarázta a művészeti vezető.

A könnyed, populáris felszín mögött azonban kőkemény munka van. A Yamato tagjai gyakorlatilag egész nap edzenek és gyakorolnak, hogy a nagy állóképességet igényló előadásokon feszesen és zökkenőmentesen, látszólag erőlködés nélkül tudják a ritmusokkal a székhez szögezni a nézőket. Ez a fajta zenélés egyben hatalmas önuralmat és önfegyelmet is igényel, egészen szélsőséges értelemben is véve: tavaly a debreceni koncert előtt az egyik tag eltörte a kezét. A debreceni orvosok begipszelték, és erősen javasolták, hogy ne terhelje meg semmivel a törött végtagot. A zenész azonban a koncert kezdésekor leszedte a kötést és sérült karral ütötte a dobokat - úgy, hogy mindebből semmit nem vett észre a közönség.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?