Friderika
12 °C
29 °C

Újra lecsapnak a japán dobosok

2007.02.14. 15:59
Ismét Magyarországon koncertezik a világhírű japán dobzenekar, a Yamato. Tavaly és tavalyelőtt már jártak Budapesten és Debrecenben, de most egy új műsorral, a Szívdobbanás (Shin-on) című show-val lépnek fel február 18-ig a Kongresszusi Központban, illetve február 20-án Debrecenben, a Főnix Csarnokban.

A korábbi budapesti előadások voltak az elsők Közép-Európában, idén ezek sikerén felbuzdulva többek között Krakkóban és Pozsonyban is fellépett a Yamato. A pozsonyi koncerten jól megmutatkozott, hogy miben más az új műsor a tavalyi turnén előadotthoz képest. Talán nem lőjük le nagyon a poént, ha eláruljuk, a színpadkép is nagyban változott, a játékteret jókora spanyolfalakkal, bambuszparavánokkal tagolta a látványtervező, ezzel nagy adag színházi vonást kölcsönözve a produkciónak.

Képek a pozsonyi koncertről
Képek a pozsonyi koncertről

A programban néhány zeneszám visszaköszönt tavalyról, de a sok új műsorelem miatt nem volt olyan érzése a nézőnek, hogy unásig ismert műsort lát. A változatosság gyönyörködtet alapon még egy vokális számot is beiktattak a műsorba, de nagy sikere volt a gitárszerű húros hangszerekkel, a shamisenekkel előadott, Jimmy Hendrix szellemét megidéző darabnak is. A fő vonása azonban mit sem változott a zenekarnak: sok-sok humorral szövik át az előadást, és a játékba bevonják a közönséget is.

Húsz százalék tradíció, nyolcvan százalék show

A zenekar tagjai szigorú hierarchiában élnek és dolgoznak, a kommuna tagjai mind tudják, hogy kinek mi a feladata és a helye a Yamatóban, a különböző tekintélyes hangszerek közül ki, melyiket szólaltathatja meg. A koncert után a zenekar művészeti vezetője elárulta, hogy Japánban közel sem olyan népszerűek, mint a világ más részein. Ez főként annak köszönhető, hogy a felkelő nap országában minden nagyobb településnek megvan a maga taiko dobzenekara, és nem kíváncsiak más zenekarokra. A tradicionális japán dobolásnak - csakúgy mint más országok zenéinek - több művelési módja van, vannak együttesek amelyek szigorúan a tradíciók szerint művelik, mások dzsesszes improvizációkat visznek az előadásba.

Képek a pozsonyi koncertről
Képek a pozsonyi koncertről

Hogy akkor a Yamato milyen? A Yamato szórakoztatni akar, tradicionális hangszerekkel adja elő populárisnak mondható showműsorát, de maga a zene nem tradicionális japán zene, fejtegette a művészeti vezető. A gyökerei a hagyományokba nyúlnak vissza, de a fő cél a közönség megragadása, sőt meglepése - ugyanis sokan nem várják egy ilyen társulattól, hogy megnevetti majd őket. Ugyanilyen szerepe van a műsorban a shamisenekkel előadott zeneszámnak is, a tradicionális hangszeren messze nem hagyományos módon játszanak (azaz nem éppen elmélyülten pengetik, inkább eksztatikusan szaggatják a húrokat) a zenészek, szükség van a másféle megközelítésre, különben a nézők hamar elunnák magukat, magyarázta a művészeti vezető.

A könnyed, populáris felszín mögött azonban kőkemény munka van. A Yamato tagjai gyakorlatilag egész nap edzenek és gyakorolnak, hogy a nagy állóképességet igényló előadásokon feszesen és zökkenőmentesen, látszólag erőlködés nélkül tudják a ritmusokkal a székhez szögezni a nézőket. Ez a fajta zenélés egyben hatalmas önuralmat és önfegyelmet is igényel, egészen szélsőséges értelemben is véve: tavaly a debreceni koncert előtt az egyik tag eltörte a kezét. A debreceni orvosok begipszelték, és erősen javasolták, hogy ne terhelje meg semmivel a törött végtagot. A zenész azonban a koncert kezdésekor leszedte a kötést és sérült karral ütötte a dobokat - úgy, hogy mindebből semmit nem vett észre a közönség.