Zenthe Ferenc díszpolgár lett

2003.02.27. 14:59
Salgótarján díszpolgára lett Zenthe Ferenc, aki előbb a Tenkes kapitányának főszerepével, majd a Szomszédokban vált a nézők kedvencévé.
Salgótarján díszpolgára lett Zenthe Ferenc színművész. A közgyűlés a kitüntető címmel a helyi születésű Kossuth-díjas színművész több évtizedes kiemelkedő tevékenységét ismerte el - mondta Puszta Béla polgármester csütörtökön, a díj átadásakor.

Zenthe Ferenc a Tenkes kapitányában
Salgótarján önkormányzatának díjait január 22-én, a magyar kultúra napja városi rendezvényén adták át, az ünnepségen azonban Zenthe Ferenc nem tudott részt venni, mert azon az estén is játszott a Madách Színházban. A 82 éves művészt a Salgóbányai Baráti Kör is köszöntötte, s a "hazaérkező" Zenthe Ferenc válaszában egy időre visszatért a palóc tájszóláshoz is.

Zenthe Ferenc 1952 óta a Madách Színház tagja, 1954-ben és 1968-ban megkapta a Jászai Mari-díjat, 1992-ben az Erzsébet-díjat, majd 1997-ben a Kossuth-díjat. Tevékenységét 1995-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével ismerték el, 1998 óta örökös tag a Halhatatlanok Társulatában.

Zenthe Ferenc első igazi sikerét A Tenkes kapitánya című filmsorozat főszerepével aratta. 1987-től - megszűnéséig - a Szomszédok című teleregény egyik főszereplője volt.

A színművészt 1997-ben Nógrád megye díszpolgárává is megválasztották.