Elmarad a Mahasz díjkiosztója

2003.03.10. 20:08
A júzerek túl sok zenét töltenek le illegálisan a netről, ezért a MAHASZ büntiből idén nem rendezi meg az Arany Zsiráf-gálát.
Idén elmarad a Magyar Hanglemezkiadók Országos Szövetségének (MAHASZ) szokásos Arany Zsiráf-gálaestje, a díjakat ugyan odaítélik, de a zenészeket látványos átadóünnepség helyett csak egy szolid sajtótájékoztatóra fogják meghívni.

A döntést Jeszenszky Zsolt, a Mahasz képviselője azzal indokolta, hogy a zeneiparnak egyáltalán nincs oka ünnepelni, mivel a kalózmásolatok és az internetes fájlcserélések miatt forgalmuk jelentősen visszaesett.

A díj, amit idén már nem ünnepelnek
- Nem anyagi okok miatt döntöttünk úgy, hogy idén nem lesz gálaest, az ünnepség költségei nem okoztak volna gondot a szervezetnek, hiszen a szponzorok szívesen fedezték volna a kiadásokat. Üzenni szerettünk volna a közvéleménynek, az internetes letöltésekkel és az illegális másolásal az egész zeneipart veszélyeztetik - nyilatkozta lapunk kérdésére Jeszenszky.

A MAHASZ azonban nem akarja a zenészeket is büntetni, ezért a díjakat március végén egy sajtótájékoztató keretében adják majd át.

Az elismerést 1992 óta több kategóriában ítélik oda, így díjazzák a legjobb külföldi és magyar rock, pop, dance, rap, modern rock és jazz albumot, valamint Arany Zsiráfot érdemel a legjobb hazai videoklip, és az év magyar felfedezettje is.

Az Arany Zsiráf eddig sem volt mentes a botrányoktól. 2001-ben az év hazai popalbumának odaítélésekor hiba csúszott a hét darab szavazat összeszámlálásba, így az United helyett a V-tech zenekart szólították fel a színpadra. A hibára később fény derült, így a V-tech-nek az arany szobrocskát a gálaest végén át kellett adnia a valódi nyertesnek.

Mindennek ellenéra a MAHASZ honlapján két évvel az események után még mindig a V-tech együttes Nem szabad sírni című albuma van feltüntetve győztesként.

A MAHASZ slágerlista tíz legnépszerűbb albuma
1. 8 Mile
2. T.A.T.U.: 200 km/hr In The Wrong Lane
3. ROMANTIC: Kelet fényei
4. MC.HAWER FEAT.TEKKNŐ: Mikor a vodka a fejembe szál
5. MÁRIÓ: Hol a szerelem?
6. EMINEM: The Eminem Show
7. PRINCESS: A hegedű hercegnői
8. FIESTA: A tűzön át
9. DESPERADO: Gyere és álmodj
10 CRYSTAL: Fújja el a szél