Simpsonék a színpadon is bizonyítottak

2000.08.15. 15:19
A Simpson családot teljesen új oldalról ismerhette meg a brit közönség. Színpadon léptek fel, és a szinkronszínészek most életnagyságban azonosulhattak a szerepekkel. Persze a siker az immár tíz éve tartó sorozatnak köszönhető, pénztárnyitás után a jegyeket szétkapkodták.
lisa_fist[1] A Homer Simpson vezette család élő fellépése lett az idei skóciai Edinburgh Fesztivál legnagyobb durranása. Az alkalmi előadásra a jegyek 50 perc alatt elkeltek, s ahogy az lenni szokott, aki későn kapcsolt, csak a jegyüzéreknél vehette meg jegyét, persze jóval drágábban.

Szinkronszínészek élő fellépése

A szereplők mögött megbújó szinkronszínészek léptek színpadra másodszor a sorozat tízéves története során. Az első próbálkozások az egyesült államokbeli Aspenben rendezett vígjátékfesztiválon történtek, ahol Matt Groening, a Simpson család kiagyalója éppen új sorozatát, a Futuramát mutatta be. Ekkor döntöttek úgy, hogy elhozzák a show-t Edinburgh-ba.

Nancy Cartwright, Bart (angol-)hangja
A nézőket sok meglepetés érte a performansz során, hiszen például a jó öreg Homer "Dough" Simpsonst játszó Dan Castellaneta egy csöndes és sovány férfi az életben. De a Bart hangját kölcsönző középkorú asszony, Nancy Cartwright sem "egy az egyben" olyan, mint a sorozat főhőse. A sorozatból jól ismert Mr. Burnst és Smitherst pedig ugyanaz a színész játszotta. Igaz, hatalmas kivetítő segítette a nézőket az előadás közben abban, hogy felismerjék, melyik kedvencük beszél. Az előadás mégis inkább a színészi játékon alapult.

A show sikere meglepte a fesztivál szervezőit, mert azt hitték, az csak a megszállott Simpsons-rajongókat érdekli majd. Aggodalmas hangokat is lehet hallani a fesztivál környékéről: sokan attól félnek, hogy az ilyen nemzetközileg nagy ismeretségre szert tett produkciók a fesztiválon háttérbe szoríthatják azokat a művészeket, akik a kitörés reményében érkeznek Edinburghba.

Bart tíz éve gyerek

bios_family_bart[1]
A szigetországban a BBC indította útjára a sikeres sorozatot, és a gyerekek gyorsan azonosultak a springfieldi családdal, ezzel nem kis bevételt eredményezve a tévétársaságnak. A Simpsonst kilencven országban vetítik, eleddig tizenkét sorozat készült el. Barték körül idén amúgy is forró a levegő, hiszen a tízéves ünnepségek nem hagyják kihűlni a Simpsons-lázat. Amerikában és Nagy-Britanniában fesztiválok ünnepelt vendége Amerika leghétköznapibb családja. Még az idősebb George Bush is felemlegette őket, habár ő csak azt kívánta, hogy sose legyen ilyen családja.

A sorozat jövője azonban nem biztosított, mert Matt Groening bevallottan a Futuramára koncentrál. A szereplők tíz éve képtelenek kilépni szerepükből, Bart, Lisa és Maggie megragadtak a permanens gyermekkorban. Egyesek szerint az alkotók is kifogytak az ötletekből.