Szexi plexi

2000.09.12. 18:43
Az Einstürzende Neubauten nem először jár Magyarországon. Szép is lenne, ha az elmúlt húsz évben egyszer sem látogattak volna meg minket a szomszédos Európából. Egyébként pedig kitartása, tehetsége és megszámlálhatatlan lemezei ellenére nem annyira mainstream ez az 1980-ban Nyugat-Berlinben alakult poszt-poszt punk, korai techno, ipari zajzene csapat.

Blixa Bargeld - 'a szexiség tárgya'
Pont ez az erényük és talán ezért is jönnek mindig olyan nagy kedvvel Budapestre, ahol folyamatosan tolong értük legalább annyi kedves sznob, nyolcvanas évek óta változatlan rajongó, mint otthon. Hazai viszonylatban a követőiknek tartjuk a már nem létező, képzőművészekből és zenészekből összeállt Art Deco-t és a most is működő Lois Viktor és a Tundra Voice zenekart.

Zajosan hulló objektumok, gépsoralkatrészekből kialakított hangszerek és dörgő hordók jelzik az EN zenekar útját az egyébként sem csendes civilizáció útján. Az összeomló panelházakról elnevezett optimista csapat a jelenlegi koncerten, a Trafóban egy új lemezbemutató turné állomásaként a Silence is Sexy című albumot mutatta be. Készültek azért egy kis visszatapsolás utáni meglepetéssel is természetesen a kitartó drukkerek kedvéért.

A Silence is Sexyt nyugodtan nevezhetjük a szertelen és forradalmi zenekar beérési befutójának. Sokkal többet tudnak magukon mulatni, mint régen. Nyugodtabb, a korábbihoz képest elképzelhetetlenül "csendesebb", emberek és ipari hulladékok kapcsolatát sokkal kiegyensúlyozottabbnak ábrázoló zenét játszottak. Már szinte a dallamos rockzenére hasonlított egy-egy szám.

A szexiség tárgya meg persze ki lenne más, mint az isteni Blixa Bargeld. Az énekes, aki Nick Cave ikertestvérének is elmegy. Nem csak, mert sokat dolgoznak együtt, hanem a frizurája, karcos arca, habitusa, a mélyen búgó, izgató hangja egyszerűen nem hagyja nyugodni a női és a femininre vágyó férfi szíveket. Senki nem tud úgy rágyújtani és szívni, mint ő. Az általa tartott sajtótájékoztató után kishíján sírtak a lányok.