Krisztina
16 °C
27 °C
Index - In English In English Eng

Filmszemle: 46 ezer néző, visszafogott értékelés

2003.02.05. 15:14
13 ezerrel több néző az idei Filmszemlén. Legtöbben a Jött egy busz...-ra és a Bánk Bánra voltak kíváncsiak. Nem határozható meg, merre tart a magyar film, de nem baj - véli a zsűri.
A 34. Magyar Filmszemlének 46 075 nézője volt, a legtöbben, 34 811-en a játékfilmekre voltak kíváncsiak - derült ki a rendezvényt záró sajtótájékoztatón szerdán, Budapesten.

Az adatok szerint a dokumentumfilmek 6.022, a kísérleti kisjátékfilmek 2 401, míg az információs filmek 2 841 nézőt vonzottak.

A filmszemle programjában jelen volt a generációk nagy többsége, ezáltal sokfajta megközelítési szempont szerint tárulhatott fel a magyar valóság - vonta meg a mustra gyorsmérlegét Koltai Lajos operatőr, a szemletanács elnöke. Véleménye szerint a szakma tisztességes évet zárt, s örömmel említette meg, hogy a vetítőhelyként az idén bekapcsolódott Millenáris Teátrum illetve Fogadó jó otthonaként szolgált a szemle központi eseményeinek.

Mizsei Zsuzsanna, a Millenáris Kht. ügyvezető igazgatója kifejezte azt a szándékot, hogy a jövőben e helyszín legyen végleges otthona a magyar filmszemléknek.

A dokumentumfilm a feltárással küszködik

Dárday István, a dokumentumfilmes zsűri elnökének értékelése szerint zömében erős anyag került a bíráló bizottság elé, noha korszakos munka nem született.

A rendező kitért arra, hogy a műfaj küszködik a jelen történéseinek feltárásával, amelynek hátterében - véleménye szerint - a különböző gazdasági érdekek, személyiségi jogok húzódnak meg.

Hegymenetben a szakma

Fekete Ibolya, a játékfilmes zsűri tagja értékelésében annak a meggyőződésének adott hangot, hogy évek óta "hegymenetben" van a szakma, vagy legalábbis az alkotók úgy érzik.

A szemlén vetített alkotásokból az, hogy merre tart a magyar film, nem határozható meg, de ez nem baj - tette hozzá. Mint mondta: legtöbbje azzal foglalkozik, hogy milyen közegben, és miként élünk.

Kende János operatőr - aki szintén a játékfilmes zsűri tagja volt - szóvá tette, hogy az e művészeti ágban oly fontos szerepet játszó látványtervezők és zeneszerzők munkájának díjazása elmaradt.

Vezér Éva, a Magyar Filmunió igazgatójának tájékoztatása szerint több film esetében már megkezdődtek az egyeztetések külföldi fesztiválokon történő bemutatásukról.

Tévébe a dokumentumfilmmel

Port Ferenc, a Budapest Film ügyvezető igazgatója a dokumentumfilmek terjesztésének megoldatlansága kapcsán annak a véleményének adott hangot: nem igazán a mozis megjelenést kellene szorgalmazni, hanem a műfaj nagyobb jelenlétét a televíziók műsorrendjében.

Fontosnak nevezte azt is, hogy a nem fikciós alkotások digitális formában legyenek elérhetőek az art videohálózatokon keresztül.

Busz, Bánk Bán, Jancsó

A sajtótájékoztatón közzétett statisztikai adatok szerint a leglátogatottabb játékfilmnek a Jött egy busz... című film minősült 2 716 nézővel, a Bánk bánt 2 580-an, a Kelj fel komám, ne aludjál című filmet 2 521 érdeklődő tekintette meg.

A dokumentumfilmek nézői sikerlistájának élén a Táncrend című film áll 451 nézővel, a Bozsik Yvette című alkotást 415-en, a Mami Blue-t 401-en látták.