Medgyessy ígéretei a filmszakmának

2003.01.29. 11:35
A magyar film nem jut idegen kézre, három éven belül 10 milliárd forint támogatást kap, a Sorstalanság filmváltozatához pedig - ha az alkotók nem ellenkeznek - egy milliárddal járul hozzá a kormány, mondta Medgyessy Péter. Udvari filmgyártás nem lesz, de az EU-t jó lenne népszerűsíteni.
A magyar filmjogok nem jutnak idegen kézre, és egyre több pénzt jut filmgyártásra, már ha a szakma is úgy akarja - ígérte Medgyessy Péter kedden este, a Filmszemle hivatalos megnyitója előtt rendezett sajtótájékoztatón.

A téma súlyát jelezte, hogy az eseményen a sajtó képviselőit meghaladó számban jelentek meg filmrendezők, operatőrök, gyártásvezetők és egyéb érdeklődők. Az Index tudósítója mögött például, hímzett bőrsapkában Kamondi Zoltán, a tavalyi szemle legjobb rendezője stoppolt maga mellett egy helyet Pető Ivánnak.

A sajtótájékoztató megnyitásaképpen Szabó István a Filmszakmai Kerekasztal képviseletében beszámolt múlt heti, a miniszterelnöknél tett látogatásukról. Elmondta, hogy a találkozón ismertették Medgyessy Péterrel a filmszakma aggályait, félelmeit és problémáit: A Filmszakmai Kerekasztal tagjai tartanak a privatizált filmszakmai vagyon további sorsáért. Nem szeretnék, ha az olyan esetek, mint a Pasaréti stúdió átjátszása a lakótelep építőknek, megismétlődnének. Támadták az ÁPV Rt. tervét, amely a Moképnek adná el a háború után készült magyar filmek jogait, mivel - mondta Szabó - a Mokép privatizációja után a költséges tárolást igénylő kópiák hamar külföldi tulajdonba kerülhetnek.

Kérdést tettek fel a magyar film támogatásának módozatával és mennyiségével kapcsolatban is.

Vallomások

Medgyessy Péter válaszát egy vallomással kezdte: a miniszterelnök magyar filmeken nevelkedett, és szeretné, ha az unokái is ugyanígy tennének majd. Vallomása után meggyőződésének adott hangot, hogy meg kell őrizni a nemzeti filmgyártást.

Ennek érdekében legkésőbb májusig a kormány elé kerül a filmtörvény tervezete, és így azt az őszi ülésszakban el is fogadhatja majd a parlament. A filmtörvénnyel kapcsolatos feladatok koordinálására a miniszterelnök akár kormánybiztos kinevezését is vállalja, de csak akkor, ha a szakma igényli ezt.

Medgyessy megnyugtatta a filmjogokért aggódókat is. Mint elmondta, a múlt heti megbeszélésen az őt megkereső filmeseknek - Szabó István és Jancsó Miklós rendezőknek, és Port Ferenc, a Budapest Film vezérigazgatójának - ígéretet tett arra, hogy a magyar filmek jogai átkerülnek a Nemzeti Filmarchívumhoz, "így a jogok nem kerülhetnek olyanokhoz, ami méltatlan lenne a magyar filmhez".

A pénzről szólván is jelentős előrelépésről számolhatott be: a filmesek idén 5 milliárd forintos támogatást kapnak, amely összeget 2006-ig 10 milliárd forintra növelik. Az első két évben másfél-másfél, a harmadikban pedig két milliárd forinttal emelkedik majd a kormányzati szerepvállalás mértéke.

Sorstalanság

"Büszkék lehetünk arra, hogy Magyarországnak van egy irodalmi Nobel-díja, egy irodalmi Nobel-díjasa" és a kormány kötelessége, hogy támogassák Kertész Imre Sorstalanság című művéből készülő filmet - mondta a miniszterelnök. Medgyessy ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem az előző kurzust idéző módon, udvari filmesek pénzeléséről van szó. A filmet egy milliárddal támogatná a kormány, de csak akkor, ha a szakma is akarja. A miniszterelnök ugyanis nem szeretné, ha "kedvenc napilapja harmadik oldalán" kritizálnák a döntését. Ugyanakkor nem volt kétsége afelől, hogy a szakma elfogadja a segítséget.

Medgyessy Péter ígéretet tett arra is, hogy a "biztos kasszasikernek ígérkező film" bevételei az MMKA-hoz kerülnének majd. Ugyanígy a szakmát illetik meg a filmes ingatlanok privatizációjából befolyó összegek is.

Egyszer majd mi is kérünk valamit

Medgyessy Péter a sajtótájékoztató végén a filmszakma segítségét kérte ahhoz, hogy a kormány megismertethesse az emberekkel "az uniós csatlakozás óriási előnyeit", hogy "hiteles emberek közvetítsék a csatlakozás jelentőségét, fontosságát".

Görgey Gábor kulturális miniszter kijelentette, hogy nem szereti a hurráoptimizmust, de a megbeszélés eredményessége ezúttal okot szolgáltatott rá.

Szabó István pedig örömmel számolt be arról, hogy a Filmszakmai Kerekasztal, azután hogy még a sajtótájékoztató napján is csatlakozott hozzá néhány szervezet, mostantól már a teljes filmes szakmát képviseli. "Köszönjük pajtások" - búcsúzott kollégáitól és a sajtótól az Oscar-díjas rendező.