Rekordnézettséget jósolnak a Magyar Filmszemlére

2003.01.23. 16:50
Erős mezőny várható az idei filmszemlén, minden generáció jelentkezett néhány emlékezetes filmmel, mondta Koltai Lajos, a Filmszemle Tanács elnöke. Kiderült, hogy Hídember nélkül már EU-kompatibilis a magyar filmgyártás.
A Magyar Filmszemle állandóságának megteremtését jelölte meg célul Koltai Lajos operatőr, a Filmszemle Tanács elnöke a filmes seregszemle csütörtöki sajtótájékoztatóján. A szemle rendezéséért felelős csoport szeretné, ha a nézők körében évről évre népszerűbb fesztivál állandó helyszíneket és formát kapna.

Ennek szellemében ettől az évtől a Filmszemle programjai a Millenáris Park köré szerveződnének, megszűntetve az évről évre változó helyszín gyakorlatát. A január 28-i kezdésre egy 700 fős vetítőtermet alakítanak ki a komplexumban, ahol a játékfilmek vetítéseit és a Szemle nyitó- és záróestjeit tartják majd. Itt lesznek továbbá a fórumok és szakmai beszélgetések is.

Az Urániában a játékfilmek mellett kísérleti kisjátékfilmeket és a versenyprogramban nem szereplő alkotásokat vetítenek. Azok pedig, akik közvetlenül egy kortárs magyar mozi után szívesen játszanak pár menet lövöldözős videojátékot, a Mammut 2 mozijában vehetnek jegyeket, igaz, csak korlátozott számban.

Reflektorfényben a dokumentumfilm

A filmszemle versenyprogramjában 22 játékfilm, 21 kísérleti és kisjátékfilm és 37 dokumentumfilm vesz részt. A szervezők ezévtől kiemelten szeretnének foglalkozni az utóbbi, hazánkban jelentős, de mégis mellőzött műfajjal. Így a szemle első két napján kizárólag dokumentumfilmeket vetítenek majd.

Külön zsűri bírálja el ezentúl a dokumentumfilmeket. A zsűri elnöke Dárday István rendező lesz. A játékfilm kategória zsűrijét Radnóti Sándor esztéta, a kísérleti és kisjátékfilm kategória zsűrijét pedig Tímár Péter rendező vezeti.

A fesztivál állandóságát kívánja hangsúlyozni az utóbbi években a filmes szakma reformtörekvéseit is szimbolizáló fesztiválplakát, amelyen mostantól Ducki Kristós grafikája, egy a filmszalagból formálódó fejkontúr látható.

Reflektorfényben az erős mezőny

Koltai Lajos a program ismeretében elmondta, hogy idén különösen erős filmes mezőnyre számíthat a közönség. Úgy vélte, hogy míg tavaly az első filmes rendezők tűntek ki munkáikkal, most minden generáció előállt néhány erős filmmel.

Tóth Erzsébet a Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMKA) elnöke elmondta, hogy szerinte is erős lesz az idei szemle, nézőszámrekordra számítanak. Remélik, hogy több mint 30 ezren lesznek majd kíváncsiak a 2002-es év filmtermésére.

Pozitív hírekről számolt be továbbá a MMKA működését illetően is. Az ügyészség ugyanis éppen a sajtótájékoztató napján hagyta jóvá Grunwalsky Ferenc, az alapítvány új kuratóriumi elnökének múlt heti bírósági bejegyzését. Így az MMKA mostantól jogszerűen működhet.

Reflektorfényben a pénz

Tóth Erzsébet felszólalása végén felvillantott néhány, a tavalyi év filmgyártását jellemző pénzügyi adatot. Elmondta, hogy bizonyos okokból reálisabb képet ad filmiparunkról, ha a számokat a Hídember és a Bánk Bán beszámítása nélkül ismerteti.

2002-ben 2,6 milliárd forintot fordítottak hazánkban filmgyártásra, a két alkotással együtt ez az összeg viszont 5,6 milliárd. Mivel az EU-ban a filmekre fordítható állami támogatás mértéke 50% körüli, ebből a szempontból is vizsgálták a filmeket. Tóth Erzsébet ígéretesnek nevezte, hogy a munkák átlagosan 58% állami támogatással készültek el, igaz, a két kiemelt filmmel együtt ez a szám 78%.

Az idei szemle költségvetése 130 millió forint körül lesz. Mint ismeretes, a Magyar Mozgókép Közalapítvány eredetileg 35 millió forinttal kívánta támogatni a filmszemlét, az Állami Számvevőszék azonban - a kuratórium jogi helyzetének rendezetlensége miatt - leállíttatta a közalapítvány pénzkifizetéseit. A NKÖM végül átvállalta az MMK által tervezett hozzájárulást, és a filmes alapból 100 millió forintot juttatott a szemletanácsnak.

A fentieken túl 10 millió forint körüli összegbe kerül Millenáris Park vetítőtermének kialakítása, továbbá a szükséges hangrendszer és vetítőgép.

A filmszemle hivatalos oldala a szemle.film.hu lesz, ismertette végül Lovas Balázs az internetes lap szerkesztője, a site-ot azonban csak hétfőtől indítják el. A film.hu fogja üzemeltetni a Millenáris Parkban azt az internetes kávézót is, ahol reggel 9-től 23 óráig ingyen számítógépezhetnek a nézők.