Sziget 2001

A Sziget felmondta a vitatott szerződést

Bojkott nem lesz, Tarlós-ellenes demonstráció igen

2001. 07. 13., 22:42 | Frissítve: 2001. július 15., vasárnap 22:42

Semmisnek tekintik a Sziget szervezői azt az írásos megállapodást, melyet Gerendai Károly, Müller Péter, két rendőrezredes és Tarlós István, III. kerületi polgármester írt alá kedden. A szerződéskiegészítés értelmében a rendezvény szervezői vállalták, hogy semmilyen homoszexuális felvilágosítóműsor nem szerepel a Sziget programjában.

A szerződés felmondásában döntő szerepe lehet annak a péntek délelőtt tartott nemzetközi sajtótájékoztatónak, melyen több civil meleg szervezet bojkottra szólította fel a rendezvény támogatóit és fellépőit, amennyiben a szervezők július 22-ig nem tekintik semmisnek a dokumentumot és nem kérnek bocsánatot a szexuális kisebbségektől. A sajtótájákoztatón megjelent Gerendai Károly, Sziget ügyvezető is, ám akkor csak a 'félreérhető helyzetért' kért elnézést a szervezetektől, a felmondásra nem tett ígéretet.

A Sziget által kiadott péntek esti közlemény azonban már leszögezi, hogy "mivel a megállapodás a Magyar Köztársaság Alkotmányának 70/A §-ába, valamint a Ptk. 76. §-ába foglalt, hátrányos megkülönböztetést tiltó rendelkezéseibe ütközik, a Ptk. 234. § (1) bekezdése alapján kinyilvánítjuk, hogy azt részünkről semmisnek tekinjük."

Bojkott nem lesz, Tarlós-ellenes demonstráció igen

A döntés értelmében a meleg szervezetek nem bojkottálják az augusztusi rendezvényt, így a programokat az eredeti terv szerint tartják meg. Mocsonaki László, a Háttér Baráti Társaság a Melegekért szervezet vezetője az MTI-nek elmondta: hétfőn délután ugyanakkor megtartják a III. kerületi önkormányzat elé tervezett tüntetésüket. "Követelni fogjuk Tarlós István óbudai polgármester lemondását, szélsőjobboldali nézetei és diszkriminatív intézkedései miatt, amelybe a Sziget szervezőit is belekényszeríttette" - mondta.

Előzmények

július 13. péntek
Bojkottra készülnek a meleg szervezetek

Nemzetközi bojkottot kezdeményeznek a hazai civil meleg szervezetek, amennyiben a Sziget Kft. július 22-ig nem bontja fel az óbudai polgármesterrel kötött szerződéskiegészítést - derült ki az érintett egyesületek által rendezett pénteki nemzetközi sajtótájékoztatón Budapesten. A Sziget Kft. közleményben kért elnézést a megállapodás által teremtett "félreérthető helyzetért", ám a sajtótájékoztatón jelenlévő Gerendai Károly, Sziget-ügyvezető nem tett ígéretet a szerződés felbontására.


július 12. csütörtök
Feljelentették az óbudai polgármestert

Gerendai az Index Törzsasztalának vendégeként elmondta: továbbra sem gondolja, hogy helytelenül cselekedtek, amikor aláírták Tarlós István, III. kerületi polgármesterrel a homoszexuális felvilágosító műsorok kitiltásáról szóló dokumentumot. A Habeas Corpus szervezet képviselője ezzel szemben hivatali visszaélés miatt feljelentette Tarlóst. Michael Lake, az Európai Unió magyarországi képviseletének vezetője pedig nyilatkozatot adott ki az üggyel kapcsolatban.


július 12. csütörtök
Tiltakozási hullám Sziget-ügyben

A Habeas Corpus szervezet képviselője csütörtökön hivatali visszaélés miatt feljelentette az óbudai polgármestert. Neves hazai zenészek nyilatkozatban fejezték ki tiltakozásukat a diszkrimináció ellen, a meleg civil szervezetek demonstrációval tiltakoznak a polgármester és a Sziget irodája előtt. Egy alkotmányjogász szerint a döntés sérti az alkotmányt.


július 10. kedd
Tarlós levélben tiltotta meg a melegsátor létrejöttét

'Sajnos nem tilthatom meg, hogy homoszexuálisok látogassák a Sziget rendezvényét, mert az valóban diszkrimináció lenne' - írta Tarlós István, óbudai polgármester július 3-án, egy álláspontja szerint magánlevélben. A III. kerületi önkormányzati vezető kedden - a hivatalos levél kelte után egy héttel - külön megállapodást íratott alá a Sziget szervezőivel arról, hogy "semmilyen homoszexuális jellegű felvilágosító vagy egyéb címen folytatott műsor nem lesz" az augusztusi rendezvény műsorkínálatában. A meleg civil szervezetek jövő hétfőn tüntetéssel tiltakoznak a kirekesztő megállapodás ellen.

hirdetés