(c) 2001 Index.hu Rt. Minden jog fenntartva.
VISSZA
Sziget 2001: rekord-rekord hátán

Ismét látogatói rekordot döntött a Pepsi Sziget Fesztivál, az idei rendezvényre ugyanis 361 ezer ember ment ki augusztus 1-8. között. A tavalyinál tízezerrel nagyobb tömegből mindössze huszontkettő főt kellett detoxikálni.

Index (ugyelet@mail.index.hu)
2001. augusztus 8., szerda 15:10



A legnagyobb tömeg befogadására képes Nagyszínpadon a vasárnap játszó Faithless könyvelheti el az abszolút csúcsot, hiszen koncertjüket közel 40 ezren hallgatták végig. A Guano Apes, a Placebo és a Morcheeba szintén több tízezer ember előtt adtak koncertet.

A Pepsi Sziget már az első nap látogatói csúcsot döntött, ekkor ugyanis kétezerrel többen érkeztek, mint a tavalyi kezdőnapon. A kilencedik alkalommal megrendezett fesztivál eddigi legtöbb látogatója szombaton érkezett a Hajógyári-szigetre. Augusztus 4-én 60 ezer ember volt kíváncsi a programokra, a jegyek éjfélre elfogytak.

22 fő detoxikálva

Az orvosi ügyelet negyven - kórházi kezelést is igénylő - belgyógyászati és sebészeti jellegű panaszt regisztrált, ezek között szemészeti problémák, gyomorbántalmak és ficamok is voltak. Az extrémpark katapultján sérülést szenvedő szigetelőnek a bokáját érte trauma. (A balesetet követően a katapultot biztonsági ellenőrzés alá vetették, majd leállították.) A 361 ezer látogató közül mindössze 22 embert kellett kijózanítani.

35 kábítószeres visszaélés

Simon Tamás, rendőrezredes, a fesztivál közbiztonságának felelőse az Indexnek elmondta, hogy a hét során összesen 35 kábítószerrel való visszaélés miatt indítottak eljárást. Az elkövetők közül 33 saját használatra, kettő pedig terjesztés céljából vitt drogot a Szigetre. Az elkövetők közül 2 francia, 2 horvát, 1 lengyel, 18 német, 12 pedig magyar állampolgár. A lefoglalt kábítószerek között könnyű- és keménydrog is volt. A gyanúsítottakat minden esetben kihallgatták, a szakértői vizsgálat után pedig az illetékes bíróságnak utalják át az ügyeket. A külföldi elkövetők esetében a származási ország bíróságának ajánlják fel a büntető eljárást. Simon hozzátette, hogy minden kábítószeres visszaélésről értesítették az Interpolt és a helyi rendőrséget.

Életmentő inkalosok

A Szigeten százrendbeli lopás történt, ebből 37 esetet vallott be a rendőrség által elfogott hét tolvaj. Két inkálost Simon életmentő-emlékéremre terjeszt fel, mert a biztonsági őrök kimentettek és újraélesztettek egy fuldokló embert, aki át akart úszni a Hajógyári-szigetre.

Krinolinhegyek

Az egyhetes orgia alatt közel 3,6 tonna főzőkolbász, 1,4 tonna virsli, 3,5 tonna savanyúság fogyott el. Mindehhez kb. 3,2 tonna kenyeret és 73 ezer zsemlét fogyasztottak el a szigetlakók. Vége

az oldal tetejére