Sziget 2002

Miniszterdömping a Szigeten

Csillag, Juhász, Lamperth, Görgey és a többiek

2002. augusztus 03., szombat 15:39

Az idei Sziget Fesztiválon az a kormánytag számít már szinte kuriózumnak, aki nem látogat el a rendezvényre. Az első napon a honvédelmi, a kulturális, illetve az ifjúsági tárca vezetője látogatott el Óbudára, míg csütörtökön a belügy-, a munkaügyi, valamint a gazdasági miniszter tett rövid sétát a rendezvényen. A Szigetre várják a környezetvédelmi tárca első emberét, illetve az informatikai minisztert és a kormányfőt is.

Soha nem látogatott még annyi kormánytag és politikus a Sziget fesztiválra, mint ebben az évben. Tarlós István óbudai polgármester és Demszky Gábor főpolgármester mellett először Csintalan Sándor akkori szocialista fenegyerek, illetve Schmuck Andor fedezte fel magának a helyet. Miután Deutsch Tamás lediplomázott és miniszter lett, ő is tiszteletét tette néhányszor a rendezvényen, a csúcs azonban eddig a tavalyi év volt: Torgyán József kisgazda pártelnök például sikeres választási eredmény esetén "rendet ígért" a fiataloknak a szigetre.

Harrach Péter korábbi családügyi miniszter pedig lottót szervezett a házasodni készülő szerelmespároknak De tiszteletét tette Nemcsók János szocialista képviselő is, aki a környezetvédelmi bizottság alelnökeként a szelektív hulladékgyűjtés fontosságát hangoztatta. Medgyessy Péter pedig még miniszterelnök-jelöltként tett rövid sétát a programon, nevelt lánya és a szervezők társaságában.

Juhász Ferenc és Gerendai Károly
Ebben az évben azonban már a nyitás napján több kormánytag járt a szigeten, mint a megelőző évek bármelyikében: Juhász Ferenc honvédelmi miniszter babgulyást főzött, Jánosi György ifjúsági miniszter a civilszféra fontosságát hangsúlyozta, Görgey Gábor kultuszminiszter pedig a program sokszínűségét dicsérte. Schmitt Pál, a jobboldal főpolgármester-jelöltje "magánemberként" tett rövid sétát a gigantikus rendezvényen.

Kiss Péter, a munkaügyi tárca vezetője csütörtökön beszélt tárcája sátránál a pályakezdők segítéséről. Lamperth Mónika belügyminiszter pedig amellett, hogy dicsérte a programot, jelezte, hogy azok a külföldi állampolgárok, akik a helyszínen veszítik el útleveleket, a bevándorlási hivatal kihelyezett irodájában pótolhatják irataikat. Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter azt ígérte a Sziget látogatóinak, hogy az autópálya-hálózat valószínűleg már a kormányzati ciklus végéig kiépül Szegedig, Nyíregyházáig és Nagykanizsáig, így az innen érkezők már végig autópályán haladva érhetik el a fesztivált négy év múlva.

A napokban ellátogat a rendezvényre Kóródi Mária környezetvédelmi miniszter és Kovács Kálmán, az informatikai tárca első embere is - tájékoztatta az Indexet Marinka Csaba, a fesztivál sajtófőnöke. Kóródi tárcája a szelektív hulladékgyűjtést támogatta a programon, Kovácsé pedig az Info Parkot. Medgyessy Péter miniszterelnök hétfőn délután látogat el a rendezvényre - tette hozzá a sajtófőnök.

hirdetés