sziget2003

A rendőrkapitány és a tolmács

2003. 08. 04., 18:12 | Frissítve: 2003. augusztus 04., hétfő 19:45

Nem kellenek drogok. Be kell menni a Táncdalfesztivál-sátorba, ahol a bőségesen izzadó volt Pest megyei rendőrkapitány bőrszerelésben ugrándozva mulatós nótákat énekel egy süketnéma jeltolmács társaságában, aki egyúttal gida is. Ez a valóság, amely három, a helyszínen véletlenül megjelent riporterünket is halálra rémítette. Alant a bátor tudósítók naplójegyzetei olvashatók, vagyis amit kiköpött belőlük a normális világot beszippantó fekete lyuk.

Földes András naplója:

Nézze meg képeinket! Vannak dolgok, amik konkrétak, mint egy gumibot, azokról nem lehet másképp írni, csak konkrétan. Alany, állítmány, esetleg valami határozó, mint például Komáromi Pisti előad a táncdalsátorban.

A miheztartás végett, Komáromi Pisti néhány éve még Pest megye rendőrfőkapitánya volt, a táncdalsátor pedig a Sziget legcikisebb helyszíne, ahova a közönség röhögni jár olyanokon, akik ezt nem veszik észre. (...) Az emberi méltóságban hívők számára örömhír lehet, hogy a szánalmas ripacsokon derülni vágyók száma látogatásom idején nem haladta meg az ötvenet, ami a Sziget közönségének nagyjából egy ezreléke. (...) Rögtön az elején színpadra perdült négy tenyeres-talpas, vidéki lány. Hogy miért éppen ebből a formakincsből válogattak, nem tudni, de rejtély marad, hogy ha már, akkor népviselet helyett miért hosszúcsizmás domina-jelmezbe bújtatták őket. Megoldás nincs, a lányok bájosak, de táncolni nem tudnak. Láthatóan először vannak színpadon.

További elmélkedésre azonban nincs mód, mert megjelenik a bőrmellényes Komáromi egy mikrofonnal, és annak rendeltetésszerű használatát foganatosítja. Aki hallgatott már háromszor átmásolt, majd néhány hétig felhevült autóban tárolt Jimmy-kazettát Unicef márkájú walkmanen, annak a zenéről nincs mit mondani.

Különösen, hogy a nézőtéren állókat nem kisebb probléma foglalkoztatja, mint az énekes mellett álló süketnéma tolmács, aki Komáromi minden veretes szavát jelbeszédre fordítja. Ki ő, honnan gondolja, hogy a süketnémák koncertre járnak, és ha igen, akkor miért éppen Komáromira lennének kíváncsiak?

A magyarázatot a rendőrénekes egyetlen idevágó megjegyzéséből kell kihámoznunk: "Aki le tudja fordítani a dalaimat jelbeszédre, az nem semmi".

Földes András ezután elájult, jelenleg titkos helyen kezeltetjük.

Szily László naplójegyzetei:

"Megközelítem a sátrat és behatolok. Még húsz perc lehet hátra a koncertből. Száz ember őrjöng, egy izzadva nótázik, egy másik furcsán mutogat. (...) Jó érzés egy majdnem közszereplőt megalázó helyzetben látni.

Hiller István mélyen dekoltált matrózpólóban, fenékhez tapadó vászonnadrágban a "Go Westet" énekli. A melírozott Kövér László csengő hangon csiripeli a refrént Dieter Bohlen oldalán. Lamperth Mónika eltorzult arccal ördögszarvas fakoffot mutat a csöveseknek

Ez a jeltolmács mégsem lehet véletlen.

Mert kopasz bárki lehet, hódfogú is, mi több, rendőr. Nyilván mások is akadnak, akik mozgászavaros óvónőképzősöket választanak háttértáncosnak. Ismertem egy teknőstenyésztőt, aki szintén bőr horgászmellényben mutatkozott nagy nyilvánosság előtt. Igaz, később letartóztatták egy tengerimalac szexuális kizsákmányolásának vádjával. De ki számít süketekre egy koncerten?

Próbáljunk logikusan gondolkozni. Milyen lehetőségek vannak?

a.) Komáromit az ifjúsági tárca fizeti, hogy munkásságával példázza a "Betéphetsz drogok nélkül is" igazságát.
b.) Komáromit a drogosok fizetik, hogy a józanokat elriassza a rettenetes valóságtól.
c.) Komáromit Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter fizeti, hogy esélyt adjon a szintire átdolgozott mulatós álnóták süketnéma rajongóinak.
d.) Komáromit egy süketellenes fundamentalista csoport fizeti.
e.) ---"

A jegyzetek itt megszakadtak, így sajnos nem tudatuk kideríteni, milyen további elméleteket gyártott a gyanakvó tudósító.

Részletek etele "Hello Kitty" feliratú jegyzetfüzetéből

Nézze meg képeinket!Várnom kell Szilyre a Táncdalfesztivál előtt, szokás szerint sikerült eltévednie egy alig százméteres nyílegyenes útszakaszon. Nem baj. Komáromi Pisti már játszik, nem látom a színpadot a bejárattól, eltakarja egy háromméteres neonrózsaszín szörny, aki pénisszé fazonírozta magát a Durex jóvoltából. Húsosan csillogó hátizmain megcsillan a tükörképem. Nem baj.

Az első szó amit meghallok Pisti énekéből, a "paszomány", ez heves gondolkodásra késztet. Mit mondhat ma ez a szó nekünk, konzumbuziknak? Csupa pejoratív fricska jut eszembe, szerencsére új szám kezdődik. "Az a szép, az a szép..." Végre egy ismert sláger. Begörcsölt a jobb lábam a tegnapi Tippertől, iszonyú kínok között próbálom meghatározni Komáromi zenéjét. Alap szintiritmus (talán a TECHNO 1 vagy a DISCO 3), erre jön nagyon halkan (vagy a hangosítás rossz) a nótához passzoló (vagy nem passzoló, olyan mindegy) lakodalmas klimpírozás, plusz az ének.

Egyébként nincs rossz hangja, de minek. Teljesen felesleges dolognak tartom a nótakultúra mesterséges életben tartását. A világ cikije ez az egész ATV-s Fásymulatós baromság, tényleg.

"Mindenki cigány a lelkében", szuper, közben megérkezett Laci és a színpadhoz sétálunk. Úristen. Négy lilaruhás tinilány és egy süketnématolmács. És Pisti: barna gyakorlóban, fekete sokzsebes bőrmellényben, bézbólsapka, kínai strandpapucs. Pattog a színpadon, önkéntelenül írom a szavakat: Herbáleki? Falco koktél? Oranzs Mokka Frappacsino? És a tolmács? Hol járunk? Ez már a szürrealizmus? Hát drogos vagyok én, hogy ezt kapom az élettől?

Meglepően gyorsan vége az egésznek, de jaj, egy ember visszavisszát kiált! Az utolsó szótagnál tudom a nyaka köré tekerni a passom zsinórját. Már késő. Pistiék visszajönnek, "Na jó." - mondja, majd újra lenyomják az azaszépet és a mindenkicigányt. Elhullok, mint az őszi légy.

Kérek egy töltött káposztát a címerbe.

e. és Sz.L. újságírókat hajnaltájban találták meg a köztisztaságiak.

hirdetés