Hegedűs D. Géza Churchilltől idéz: A művészet túléli a politikát

2021.02.04. 15:26

Még soha nem vártam ennyit valakire. Hegedűs D. Gézát kilenc éve, a Szalon nyitása óta folyamatosan kértem, hogy jöjjön hozzánk játszani. Vagy rendezni. Most végre jött, és rendez és játszik is nálunk.

Ezt mondja Zimányi Zsófia, a Rózsavölgyi Szalon művészeti vezetője, miután közleményt adtak ki arról, hogy a teátrum nem csupán műsorra tűzte Isabelle Le Nouvel Churchill és Garbo című művét, de az előadás próbái már meg is kezdődtek. 

Hegedűs D. Géza ráadásul nemcsak Winston Churchill szerepében lép színre, hanem ő a darab rendezője is. Greta Garbo Nagy-Kálózy Eszter; Nick, Churchill titkára Csiby Gergely.

A szalon azt tervezi, hogy márciusban (egyelőre nézők nélkül) ezzel a bemutatóval lépnének színre, készülve a járvány utáni nyitásra.

A művészet túléli a politikát. A művészet mindent túlél. A művészet az emberiségben megnyilvánuló nagyság.

Ezt már Hegedűs D. Géza mondja, idézve Churchillt a darabból, mondván, ez a darab egyik fontos üzenete.

Két legenda egy hajóban, de ők nem eveznek

Winston Churchill és Greta Garbo 1959-ben Aristoteles Onassis görög milliárdos hajóján találkozik. Útjuk a görög Skorpios sziget felé vezet, van idejük beszélgetni. Churchill rajongóként arról próbálja meggyőzni Garbót, hogy nem vonulhat vissza, egy művésznek erkölcsi kötelessége, hogy ne hagyja el közönségét. Párbeszédükbe bekapcsolódik Churchill titkára, rajta keresztül ismerhetjük meg a hajón utazók életét is.