Közszolgálat a nagyvilágban: leváltották a szlovák köztévé igazgatóját

2007.12.11. 19:29

Leváltotta a szlovák köztelevízió vezérigazgatóját kedden a médiát felügyelő tv-tanács. A Radim Hreha leváltásáról döntő többpárti testület a parlament megbízásából látja el felügyeleti tevékenységét a sok éve vergődő közszolgálati televízió fölött, amelynek élére átmenetileg megbízott vezetőt kívánnak kinevezni.

A testület 12 jelen lévő tagja közül 10 Hreha menesztésére szavazott. Ők úgy ítélték meg, hogy a vezetése alatt a televízió képtelen teljesíteni törvényből fakadó közszolgálati kötelességeit, ráadásul a gazdálkodás, a műsorszerkezet kialakítása tekintetében is alkalmatlanságát bizonyító mulasztások történtek.

Pavol Minárik, az ellenzéki kereszténydemokraták (KDH) képviselője, a parlament kulturális és médiabizottságának elnöke Hreha visszahívásáról a SITA hírügynökségnek nyilatkozva azt mondta: úgy tűnik, betelt a pohár.

Hreha volt az, aki nem sokkal kinevezése után elbocsátotta oknyomozó riporterét, Eugen Kordát. Ő volt az, aki többrészes dokumentumfilmben tárta fel a Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig esetének olyan részleteit, amelyek rámutattak a szlovák hatóságok eljárásában már akkor mutatkozó furcsaságokra, egyszersmind megkérdőjelezték a kormánypolitikusok szavahihetőségét.

(via MTI)