Milyen Feri?

2007.12.11. 12:15

Oké, hogy elindítunk valakit a tévéelnök választáson, de joggal vetődik fel a kérdés, hogy ki az.
Hammer Ferenc szociológus, punkénekes az.

1963 szeptember 9-én, Budapesten született abba a rákoskeresztúri sváb közösségbe, ahol igen erős volt a csoportkohézió és amiben létezett az azonos vezetéknevűek közötti házasodás. A Hammer-család 1968-ban a szomszédos Rákoscsaba felé vette az irányt. A kis Feri ide, a Szabadság sugárúti általános iskolába járt, hogy aztán az ország legjobb középiskolájában, a Fazekas Mihály Gimnázium matektagozatán érettségizzen. A Fazekasból a Közgázra ment, de csak egy évet maradt, nem tetszett neki igazán, úgyhogy aztán a CEU politikatudomány szakára járt és az ELTE bölcsészkarán, történelem és szociológia szakon diplomázott.

Képek Feri életéből


Ma az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének adjunktusa. 1997 óta tart kurzusokat a médiaelméletről, illetve a mindennapi élet szociológiai kérdéseiről, jelenleg a B.A. és a Ph.D. programon tanít, miközben tévéelnök-aspiráns és a farmernadrág szocializmuskori történetének kutatója. Kutatott már a nemzettudatról, a közéleti polgári aktivitásról, médiareprezentációról és még főzni is tud.

Néha könyvet ír, például nemrégiben doktori disszertációja jelent meg, Közbeszéd és társadalmi igazságosság címmel, ami az RTL Klub Fókusz című műsorának szegénységábrázolásáról szólt, aztán meg a Fekete és fehér gyűjtemény című színantológia.

Jelöltünk régen focizott, de már fáj a bokája, úgyhogy most horgászik, főként ragadozóhalakra megy, mert azokat meg kell találni, és be kell csapni. Hammer főzni is szeret, legutóbb fogott két fagyasztott makrélát, kiszedte belőle a szálkákat, összevágva gombával megpárolta, nyakon öntötte tejszínnel, fűszerezte rózsaborssal és ráöntötte a tésztára. Nagyon nagyon finom lett.

Hammer "Lopunk" Ferenc a színpadon


Kedvenc filmje gyerekkorában a Frédi és Béni volt, most pedig a Jancsó-féle Szegénylegények és a Woody Allen-féle Annie Hall. Nős és két fia van.

Rákoscsabai gyermekévei sem múltak el nyomtalanul, a régi punkszámokat játszó Lopunk együttest rákocscsabai cimborákkal alapította, ő az énekes. Valaki egyszer azt írta az együttesről: „Ötvözete az olyan érzületeknek, melyeket az antik tradíció a "dulce decus meum" (Horatius), a magyar nyelv pedig a "vigyorog, mint akit baszni visznek" formulával vél megragadhatónak.”