Olivér
8 °C
13 °C
Index - In English In English Eng

Hogyan lehetne megválni a Nap-keltétől?

2007.12.12. 07:37
59 hozzászólás

Nagyon régóta szerettük volna már megtudni, hogy mi a Magyar Televízió vezetőségének véleménye a Nap-keltéről. Az, hogy Rudi Zoltán elnök meghosszabbította a reggeli műsor szerződését 2008 végéig, azt a rettenetes gyanút keltette, hogy kihúztak egy külön kábelt az Angol utcából az MTV vörös szőnyeges harmadik emeletéig, és azon egy másik műsor megy.

Most megszereztünk egy beszámolót, - na nem a pályázati kiíráshoz volt csatolva -, ami azt sejteti, hogy a köztévében néha belenéznek abba is, ami nekünk jut. Sőt, kiderül az is, hogy miért néz ki úgy a műsor, mintha néhány élénkebb színt nem sikerült volna lebarterezni.

A beszámolónak olvasmányos címe van, Az MTV Zrt. és az St. Plusz Kft. Szerződésének érvényesülése 2007-ben. Az előterjesztő Rudi Zoltán, és a Magyar Televízió Közalapítvány kuratóriuma elnökségének szól.

Képzeljék, a beszámoló számos súlyos kritikát is tartalmaz. Igaz, azokat nem Rudi Zoltán fogalmazta meg, hanem csak idézi Dobos Menyhértet. Azért juthatott Dobosnak a hajnali tévézés hálátlan feladata, mert ő vezeti a Nap-keltét felügyelő Közéleti Főszerkesztőséget. (Itt van állásban például a Nap-kelte és az MTV hivatalos összekötője, Lakat T. Károly is.)

Legelőször is az általános tartalmi észrevételek. (Ebben a beszámolóban a közéleti főszerkesztőség nem megy bele részletes tartalmi elemzésbe, azokat állítólag külön megküldte a Nap-keltének). A Gyárfás-produkció visszatérő hibája a hézagosság, a sztereotípiák ismétlődése, az egyoldalúság és az egysíkúság.

Részletesebben: a műsor azért hézagos, mert mondanivalója három helyett akár egy órába is sűríthető lenne. Azért sztereotip, mert ugyanazok a rovatok ismétlődnek minden nap, a történésektől lényegében teljesen függetlenül. És azért egyoldalú, mert a műsorvezetők többsége kísérletet sem tesz az „ördög ügyvédje” szerepének a betöltésére, azaz a műsort bojkottáló két ellenzéki párt, a Fidesz és a KDNP álláspontjának megjelenítésére. Végül: azért egysíkú, mert a politikára koncentrál, de túlságosan Budapest centrikus megközelítéssel, továbbá az önismétlő téma-és vendégválasztás miatt könnyen unalmassá váló stúdióbeszélgetésekre épít, bejátszások csak elvétve akadnak.

Az MTV felettes főszerkesztősége nem hagyta ki a műsorvezetőket és a műsor képi világát sem. Eszerint: értékelhető televíziós teljesítményt Betlen János nyújt, bár nála is érzékelhető néha a rutinszerűség. A műsorvezetőknél többször nehezen érthető a szöveg, viselkedésükben időnként kapkodás, türelmetlenség, néha indulatosság tapasztalható. Külön kiemelik Aczél Endre egy interjúját, mint a monologizálás iskolapéldáját, amikor is a műsorvezető többet beszélt, mint a meghívott Debreczeni József. Verebes Istvánról azt írják, hogy műveltsége ellenére műsorvezetőként nehezen érthető. A műsorvezetői székből – összeférhetetlenség miatt – már távozott Orosz Józsefről és Bakács Tiborról megjegyzik: eltérő mértékben, de elfogultság volt érezhető a munkájukban.

A beszámolóból kiderül az is, hogy miért néz ki úgy a műsor, mintha egy régi polaroid kép került volna elő a családi albumból. A továbbítás során az Angol utcából induló videójelet többször konvertálják, kódolják (műszaki értelmiségieknek: a feltehetően SDI indulás után analóg PAL, ETSI, majd újra analóg PAL és SDI). A digitalizációval már barátkozni kezdő MTV javasolt ugyan homogénebb átviteli utat, mindeddig hiába. Az persze jó hír, hogy 2006-hoz képest a jeltovábbítás az Angol utcából legalább biztonságosabb, de az adás minőségén ez nem segít.

Megjegyezik azt is, hogy a Nap-kelte saját költségén 2006-ban alakította át az arculatát. Az azonban, hogy a díszleteket felújították, még nem jelenti a képi világ jelentős korszerűsítését. A közéleti főszerkesztőség szerint az egysíkúság a műsor formai megjelenéséről is elmondható.

A legnagyobb problémát a Fidesz és a KDNP tavaly októberben meghirdetett bojkottja jelenti. Az nyilvánvaló, hogy a két párt politikusainak távolmaradása miatt teljesíthetetlen a médiatörvényben, a közszolgálati műsorszolgáltatási szabályzatban és a Nap-keltével kötött szerződésben is előírt politikai kiegyensúlyozottság. Annak érdekében, hogy ez mégis teljesíthető legyen, a beszámoló szerint az MTV és a Nap-kelte is tett – különösebben nem részletezett – erőfeszítéséket. Például a választópolgár nézők tájékozódási jogára hivatkozva szorgalmazta, hogy valamennyi párt fogadja el a legnézettebb reggeli műsor meghívását. A Nap-kelte pedig politikai szakértők, elemzők gyakoribb meghívásával törekszik az eltérő álláspontok bemutatására. És még egy érv a bojkott ellen hiába küzdő MTV-től: a reggeli műsoridőben jelentkeznek a Nap-keltét megszakító, a köztévé belső gyártásában készülő hírműsorok is, amelyek maradéktalanul betartják a kiegyensúlyozottság követelményét, vagyis a nézők számára egy műsorfolyamként érzékelt reggeli műsorsávban korlátozottan ugyan, de megjelennek az eltérő vélemények.

A köztévé beszámolója szerint a probléma túlmutat önmagán és az MTV-n is, arra kellene választ kapni, hogy mit tehet egy műsorszolgáltató egy politikai bojkottal. Amúgy pedig a nézők nem pártoltak el nagy számban a Nap-keltétől.

Márpedig ha az megtörténne, az MTV idő előtt felbonthatná a jövő év végéig szóló szerződést. Gyárfás ugyanis a megállapodásban vállalta, hogy a Nap-kelte marad a 18 év felettiek reggeli kedvence. Mindez kicsit konkrétabban: ha a 18 év feletti nézők körében három egymást követő hónap átlagában a konkurensek valamelyike jobb nézettséget produkálna 05:50-09:00 között, akkor az MTV felmondhatja a jövő év végéig szóló szerződést. A Nap-kelte közönségaránya 4,7-7,2 százalékkal csökkent ugyan 2006 képest, de még így is majdnem annyian nézik, mint a Mokkát és a Reggelit együtt. Ne gondoljunk nagy számra, ez 220-270 ezer reggeli tévéző. A kereskedelmileg fetisizált 18-49 éves célközönségben régóta lenyomja a két kereskedelmi a Nap-keltét, de a szerződés nem erre a kategóriára vonatkozik, azaz az ötven felettiek távirányítójának lehet hálás Gyárfás.

Végül egy ORTT-kassza. A médiahatóság 2007-ben (november végéig) nyolc alkalommal szabott ki bírságot a Nap-keltére (ötször a reklámszabályok megsértése, kétszer tartalmi kifogás, egyszer pedig egy közérdekű közleménynél szúrtak el valamit). Az összesen négymillió forintot az MTV fizette be, a beszámoló szerint azt Gyárfásék még nem térítették meg a köztévének, de az igény érvényesítése folyamatban van. Tovább hét alkalommal marasztalta még el a Nap-keltét az ORTT, de ezekben büntetést nem szabott ki. A 15 eset az MTV szerint az összműsoridőhöz viszonyítva nem jelentős.