Natália
1 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Súlyos törvénysértésen kapták a Magyar Televíziót

2007.12.13. 10:35
5 hozzászólás
 

A köztévé gyanúsnak találta, hogy az utaztatásra kiírt közbezserzési pályázaton egy iroda 25 százalékos kedvezményt ajánlott repülőjegyekre, és kizárta a nagyvonalú céget. Pedig ugyanez a cég a nyár végén – mint a köztévé hivatalos utaztatója - 66 százalékos kedvezményt is adott az MTV-nek. A Közbeszerzési Döntőbizottság szerint az MTV Zrt. súlyosan megsértette a közbeszerzési törvényt, és kétmilliós bírságot szabott ki – írja a Napi Gazdaság.

 

A Közbeszerzési Döntõbizottság (KD) határozata szerint a Magyar Televízió (MTV) Zrt. súlyosan megsértette a közbeszerzési törvényt az utazásszervezõi és utazásközvetítõi feladatok ellátására (repülõ-, vonat-, hajó- és buszjegyek beszerzésére), valamint az utazáshoz kapcsolódó egyéb szolgáltatások (transzfer, szállásfoglalás, vízumbeszerzés, gépkocsibérlés) elvégzésére kiírt pályázata során.

A KD ugyanis az MTV-vel ellentétben nem találta túlzónak a Chemol-Travel Utazási Iroda Kft. repülõjegyekre adott 25 százalékos árkedvezményét - amelynek teljesíthetõségét a testület szerint az iroda megalapozott indokokkal alá is támasztotta -, így a cég ajánlatát a televíziónak nem szabadott volna érvénytelenítenie, és ezzel kizárni az értékelésbõl.

A KD azon túl, hogy a köztévé közbeszerzési eljárást lezáró döntését megsemmisítette, még 2 millió forint bírságot is kiszabott. Az MTV-nek ezenfelül 900 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat is fizetnie kell. A bírság megállapításakor a KD figyelembe vette, hogy a televízió korábban már többször megsértette a közbeszerzési törvényt, és azt is, hogy ebben az eljárásban egy érvényes ajánlatot benyújtó ajánlattevõt zárt ki a késõbbi értékelésbõl.

Az MTV július végén jelentette meg az utazásszervezésre szóló egyszerûsített, tárgyalás nélküli eljárásának ajánlattételi felhívását. Ezen a hétszáz munkavállalója évi hozzávetõleg 250 utazásának lebonyolítására kért ajánlatokat 24 hónapra vonatkozóan. A beszerzés értékét elõzetesen 62 millió forintra becsülték.

A szeptember 14-ei határidõig hárman tettek ajánlatot: a Chemol-Travelen kívül az OTP Travel Kft. és a NUR Neckermann Kft. Közülük az összességében legelõnyösebb ajánlatot benyújtóval kívánt az MTV szerzõdést kötni. Az értékelésnél a legnagyobb súlyszámmal a kért négy mintaútra adott árajánlatot, a repülõjegy-beszerzés és a szállásfoglalás kezelési költségét, valamint a jegy listaárból adott kedvezményének mértékét vették figyelembe.

A késõbb nyertessé nyilvánított NUR Neckermann nem ajánlott a repjegyekre kedvezményt, míg az OTP Travel 15 százalékot, a Chemol-Travel pedig 25 százalékot. Az MTV indoklást is kért a kedvezményekrõl a cégektõl. Ez alapján a 25 százalékot teljesíthetetlennek találta, "tekintettel a soron kívüli repülõjegy biztosítására - ugyanis az utazások nagy része csak az elutazás elõtt 1-2 nappal realizálódik -, a dinamikusan változó jegyárakra és a beszerzés 2 éves idõtartamára". A Chemol-Travel indoklásában ugyanakkor hivatkozott arra, hogy mint az MTV jelenlegi hivatalos utaztatója, többéves tapasztalattal rendelkezik a televízió dolgozóinak utazási szokásairól. Az utazások túlnyomó többsége hétköznapra esik, és az utazások során a mindenkori legalacsonyabb légitársasági árakat alkalmazza. Ez alapján a listaárak (IATA-ár) és az általában igénybe vett jegyek ára között 20-30 százalékos a különbség, így az ajánlatában feltüntetett 25 százalék nem irreális.

A Chemol-Travel a közbeszerzési eljáráson az MTV által kért négy mintaútra, valamint még két másik útvonalra vonatkozó jegyárakban is részletesen bemutatta a kedvezményes ár listaárhoz viszonyított különbségét, amely 26,5 százaléktól 48,8 százalékig terjedt.

A KD tárgyalásán még arra is hivatkozott a cég, hogy 2007 augusztus-szeptemberében több légitársaság tekintetében átlagosan 66 százalékos kedvezményt tudott biztosítani az MTV-nek. Az utazási iroda magyarázatát a pályázat során a köztelevízió nem, a KD viszont a jogorvoslati eljáráson elfogadta, így az MTV eljárást lezáró döntését megsemmisítette és kétmillió forint bírsággal sújtotta.

(Napi Gazdaság)