Összevonják a Duna TV-t és az MTV-t?

2007.12.15. 04:49


Benyújtotta a Nemzeti Audiovizuális Média Stratégia (NAMS) jogalkotási koncepcióját a kormányzatnak a Sarkady Ildikó vezette Audiovizuális Média Kormánybiztosság - értesült pénteken kormányzati forrásból az MTI.

A mintegy háromszáz oldalas munkaanyaggal szemben, az annak hatodára rövidült végleges dokumentum - egyik ismerőjének közlése szerint - kimondaná, hogy "a kereskedelmi műsorszolgáltatók közszolgálati feladatok ellátására nem kötelezettek"; a közszolgálati médiumokra vonatkozó legfontosabb szabályokat e jogszabályban, a többit, az esetleges szankciókat is tartalmazó finanszírozási szerződésben kellene rögzíteni.

Az információ szerint az anyag kívánatosnak nevezi "a közszolgálati műsorszolgáltatók piaci szegmensenként történő integrációját", ami az anyag egyik kitétele szerint a Duna Televízió és a Magyar Televízió összevonását jelentené; ugyanakkor egységes intézmény jönne létre a közmédiumok tulajdonosi jogainak a gyakorlására.

"A közszolgálat finanszírozása esetében az elsődleges finanszírozási jogcím a közszolgálati műsorokhoz való ingyenes lakossági hozzáférés. A koncepció értékelése szerint az úgynevezett üzemben tartási díj központi költségvetés általi teljes körű átvállalása összességében több előnnyel jár, mint a háztartások által külön megfizetendő üzemben tartási díj visszaállítása" - áll a közlő szerint az anyagban.

(via MTI)