Milyen a Magyar Televízió, ha nem magyar?

2007.12.28. 12:38

Hogy milyen a közszolgálati média máshol? Most hagyjuk a gyorsan rávágható, de semmi sem jelentő választ, hogy jobb, és ne kezdjünk el vad bíbíszizésbe sem, inkább üljünk le, és amúgy régimódi történetmesélősen fejtsük ki. Pontosabban fejtse ki Ön! Ha külföldre szakadt, vagy csak jól ismeri egy-egy ország médiapiacát, írja meg nekünk, hogy máshol, messze, odaát vagy arrafelé hogy is mennek a dolgok. Miért jobb vagy akár rosszabb a közszolgálati média, van-e Olaszországban is Nap-Kelte vagy milyen a finn Életképek! Leveleiket, anekdotáikat, sőt fejtegetéseiket a commentKUKACmail.index.hu címre várnának. (A kukac helyére igen, egy olyan furcsa @ betűt kell írni).

Kedvcsinálónak pedig alant olvasható Kovács Zoltán levele, aki a szlovák és a cseh közszolgálati tévéről mesél.

Én Szlovákiából írok, és pár észrevételem volna egy olyan helyről, ami igencsak hasonlít a magyar állapotokra. Jobban mondva csak kissé hasonlít. Mivel lehetőségem van nézni nem csak a szlovák és a magyar tv-t, hanem a cseh televíziót is nagyon sok különbség van. Abban megegyezhetünk, hogy kulturálisan, kisebb - nagyobb eltérésekkel, ez a három nemzet áll a legközelebb egymáshoz. Mégis elsőre feltűnik, hogy a magyar televíziók más típusú politikai műsorokat csinálnak. Olyan, mint ha kicsiben akarnának CNN-t csinálni, de csak egy balkáni tévé lesz belőle. Arra gondolok, hogy az egészségügyi törvényről beszélnek már napok óta, de semmit sem mondanak. Három napja ezzel foglalkozik az Este és utána a Lapozó is. Előtte a Szólás szabadsága és ma valószínűleg az A la carte is. De biztos több is van. Szlovákiában és Csehországban ez nem fordulhat elő. Itt egy vagy kettő (!) politikai műsor van a tévében, nem naponta x mennyiségű. Ez az egy műsor, leginkább a Szólás szabadságara hasonlít, ez tárgyalja ki messzemenően a legfontosabb témát. Olyan elképzelhetetlen, hogy kora reggel politikáról beszéljenek a tévében. A másik nagy különbség, hogy politikusok vitatkoznak egymással nem műsorvezető kérdez Tudom, hogy nyugaton ez dívik, de ott, ahol a demokrácia még gyermekcipőben jár elégé ostobaság, hogy műsorvezető vitázzon. (Mind Magyarországon, mind nálunk a 90-es években a szocializmust idéző propaganda köztévé volt.) Főleg olyan környezetben, mint Magyarország, ahol kettészakadt az ország és a média is, nem lehet vagy nagyon nehezen lehet objektív lenni.

A televíziók a politikusokat szolgálják ki, nem is próbálják őket jó értelem befolyásolni. Ezt arra értem, hogy innen úgy látom, hogy az ország azért szakadt ketté, mert a média tette. Orbán és Medgyessy - Gyurcsány minden egyes mondatán napokig csámcsogtak és így hisztériás állapot állt elő. Példa: nálunk múlt héten bizalmi szavazást kért a kormány. Ez a kereskedelmi tévén második hír volt, a köztévén vezető hír, de két perces. (20 perces híradó, és minden belefér, nem maszatolnak annyit, mint a MTV híradó.) Ennyi. Nem téma sem az utcán, sem a tévében.

Magyarország még a mai napig sem heverte volna ki. Csehországban is ugyan ez a helyzet, hónapokig nem volt kormányuk, mégsem "cirkuszolt" a köztévé, hogy akkor mi lesz. Objektíven tájékoztatott. Másik példa: A választási kampányban nagy téma volt, hogy lesz-e Gyurcsány - Orbán vita. Napokig vitatkoztak, hogy milyen megvilágítás, milyen pult stb. Tiszta Amerika a Balkán lábánál. Ilyen a Cseh Televízióban nem fordulhat elő, de nálunk sem. A tévé elhívja két legnagyobb politikust, hogy vitatkozzanak, és ha nem jönnek, csesszék meg, jön más. (Az egyik országban sem volt még média nélkül, politikusok által megszervezett (ál)vita.) A Cseh tévében választás között is vitatkozik a két nagy pártvezető politikusa. A köztévé nem azért van, hogy várja, hogy két kiskirálynak gondolt közszolga végre legyen olyan kedves és befárad a stúdióba. Van más politikus, aki szívesen elmegy, és talán mond is valamit. Tudom, hogy ez is nyugati hatás, főleg az amerikai kampányra, de jobb volna azoktól példát venni, akikkel egy szinten állunk vagy egy környezetből indultunk.

Persze nálunk is van rengeteg gond, de legalább nem politizálunk annyit, mint magyarban. Nálunk vannak oknyomozós műsorok, ami magyar tévékben hiányzik. Ezek a kisemberekkel foglalkoznak. Újabb példa, ha Magyarországon történne hasonló eset, mint Malina Hedvig ügye, valószínűleg a Napkeltében a rendőrkapitány tartana fél órás monológot, az Estében a belügyminiszter, illetve az ügyvédje, az A la carte-ban meg filozófusok vitatnák meg a magyar társadalom rákfenéjét, csak egy műsor sem próbálná kideríteni az igazságot. (Szerintem ez igaz a meg(nem)erőszakolt lány esetére a rendőrökkel.) Hát ideje volna már változtatni ezen.

Kovács Zoltán