Koronavírus adatok

2021. nov. 30.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Elza
2 °C
8 °C

A beszélgetés, amit nem mer leadni az MTV

2008.01.24. 12:50
74 hozzászólás

Múlt hét pénteken rendezett egy kerekasztal-beszélgetést (asztal nem volt) a Magyar Televízió a Miniinput fesztivál keretei közt. Kezdjük az elejéről! Hogy mi a Miniinput? Olyan mint az Input, csak kicsiben és kissé savanyúbban, mint a narancs, amit Kállai Ferenc helyez selyempárnára. És, hogy mi az Input? A közszolgálati televíziók nemzetközi fesztiválja, ahol bemutatják, hogy merre tart a közszolgálati média a világban, mit mernek, mivel kísérleteznek, hogyan újítanak.

A Miniinputon zajló beszélgetésen tehát a közszolgálat, a bátorság meg a kreativitás volt a példa, a vitát az MTV három kamerával rögzítette, de állítólag mégsem adják le. Merthogy nem nagyon lehet abból műsort csinálni, hogy mindenki szidja a magyar köztévét, olyan lenne ez, mint ha Lakat T Károly parókájáról készítene életrajzi filmet a Nap-Kelte.

A beszélgetésről az Index egyetlen kézi kamerával, megfelelő mikrofon nélkül készített videója tehát az egyetlen nyilvános felvétel, pedig a vitát akár hosszabb terjedelemben is érdemes lenni leadni. Már csak a tanulság végett, ugye.

Merthogy a beszélgetés résztvevőinek véleményei közül korántsem a tévé vezetéséé volt a legrémisztőbb. Ők azt mondták, hogy pénz nélkül nehéz jó műsorokat készíteni, és ebben azért van igazság, még akkor is, ha olyan ez, mint a katolikus gimnazista, aki aromaterápiás illatgyertya és romantikus számok nélkül már smárolni sem tud.

Sokkal rémisztőbbek voltak a helyszínen megjelent dokumentumfilmesek, akik szerint a jó köztelevízió az olyan, hogy műsoridőt ad az ő alkotói elképzeléseiknek. Csapatmunka, profi műsorkészítés, állandó színvonalú és folyamatos tartalomtermelés? Frászt, sokmilliós pályázatok, és szerzői filmek.

És még náluk is félelmetesebbek voltak azok a köztévés munkatársak, akik szerint nem kell a népnek tévéműsorokat készíteni, a legnagyobb elismerés, ha a professzor, aki egyébként szerepel is a műsorban, elismerően nyilatkozik. Ja, és Mendelssohn b-dúr szonátájára simuljunk össze az értelmiséggel, kéz illedelmesen lejjebb csúszik, fenék megmarkol. A plebsz meg nézzen Mónika show-t, úgyis olyan hülyék, hogy fogalmuk sincs, mi az egzisztencialista pozitivizmus.