Mi lesz veled, Süsü?

2008.01.29. 07:06

Az biztos, hogy egy nemzeti hőst (= Süsü) az új tévéelnök, a mi tévéelnökünk nem hagyna magára. Szegény Süsü (az igazi Süsü, aki szerepelt a bábjátékban) fél éve a zárt MTV múzeum poros kirakatában senyved. És miért? Mert határozatlan időre a Magyar Televízió bezáratta az Október 6. utcában működő tévémúzeumot. Utánajártunk, miért.

Az MTV gyűjteménye 1957 óta őriz tárgyi emlékeket, eszközöket, berendezéseket, tudtuk meg a tévé sajtóosztályán. A gyűjtemény Koreny János elektromérnök munkájának köszönhetően mára körülbelül 150 készülékből, egy hatvanas évekből származó, komplett stúdióból, valamint több mint 750 videokazettából áll. Magyarországon és Közép-Európában is egyedülálló technikatörténeti kuriózum, melyet a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal nyilvántartásba vett. "Egyéb kötelezettségek mellett ez azt jelenti, hogy kutatók számára szabadon hozzáférhető (ugyanakkor kiállítása nem kötelező)" - mondták a Magyar Televízióban.

A gyűjtemény az ezredfordulón a Magyar Televízió egyik bezárt videokölcsönző üzletének helyére, az Október hatodika utca 9. épületének földszintjére került. Ezen a helyen 2006 nyaráig volt nyitva. Azóta a belvárosi múzeum zárva van, az ajtón egy cetli hirdeti, a "tárlat rendezés alatt". Ez azonban nem igaz, a tárlatot ugyanis nem rendezik, a tárlat köszöni, nagyon is jól van, csak éppen nem alkalmas a kiállítótér és emiatt inkább nem is mutogatják a gyűjteményt.

"A gyűjtemény értékét és a létrehozásába fektetett munkát a köztelevízió nagyra becsüli, ezért a múzeumi elhelyezésre folyamatosan keresi a megoldást. A Magyar Televízió a mai napig tárgyalásokat folytat különböző múzeumokkal. Az együttműködés mindeddig nem jött létre, mert a befogadó múzeumoktól olyan fejlesztéseket kívánna meg, amelyekre sem anyagi forrásaik, sem az alapterületük nem ad lehetőséget. Bezárásához több tényező járult hozzá: a kiállítási tér szűkössége nem tette lehetővé egy valóban „látogatóbarát” múzeum létrehozását, a program- és a közönségszervezői feladatok ellátására nem rendelkezett szakképzett munkaerővel, valamint az ingatlan állapota látványosan leromlott. Mindezek következtében a látogatószám tartósan igen alacsony volt. A Október hatodika utcai ingatlan eredetileg lakóépületként funkcionált. A helyiségek mérete és elhelyezkedése miatt alapvetően alkalmatlan az ingatlan egy olyan múzeum kialakítására, melynek kiállítóterében aktivitásra ösztönző programokat lehetne szervezni, egyéb helyiségeiben pedig a gyűjtemény be nem mutatott (nagy méretű!) darabjait lehetne raktározni. A felújítás becsült költsége meghaladja a hárommillió forintot, melyet tovább növelnének a folyamatosan felmerülő bérleti, karbantartási és üzemeltetési költségek. " - írta az MTV illetékese kérdésünkre.

És most a demagóg, ám logikus zárszó: az értékes gyűjteményre (incl. szegény Süsüre) a hárommilliós költség soknak bizonyult, pedig mi az ahhoz a sok milliárdhoz képest, amit a székházra vagy taxizásra szán a Magyar Televízió. Százmilliót költenek taxira, Rudi Zoltán, az MTV elnöke egy tavaly március végi nyilatkozatban pedig arról beszélt, hogy saját forrásból 6-8 milliárd forintot költenek 2009 végéig technológiavásárlásra.

Ha Hammer Ferenc lesz az elnök, nem rejtegeti majd a tévémúzeum ereklyéit. Ellátogat ön is, hogy megnézze?