Lehet-e tévéelnök az outsider csodabogár?

2008.02.05. 13:20

Jövő kedden, február 12-én dőlhet el, hogy kit jelöl a Magyar Televízió élére az MTV Közalapítvány kuratóriuma. Latolgassunk esélyt.

A kínálat

Három érvényes pályázat van. Az egyiket Hammer Ferenc, médiakutató-szociológus-punkénekes, az Index jelöltje adta be. Indul még Rudi Zoltán, az MTV jelenlegi elnöke, valamint Szabó-Stein Imre, többszörös pályázó, különböző igazgatói posztokat töltött be különböző tévékben (RTL – kommunikációs, MTV – szórakoztató- és film, ATV – vezérigazgató-helyettes).

Ki mivel pályázott?

Erről semmit sem oszthatunk meg, mivel a kiírás szerint a pályázatokat (annak részleteit is) a végeredmény kihirdetéséig titokban kell tartani. Aki ezt megsérti, azt kizárják. (Szabó-Stein Imre például még azt sem erősítette meg, hogy indult-e vagy sem. Amúgy igen.) Szóval, csak nagyvonalakban nyilatkozhattak a jelöltek, Hammer például annyit elárult, hogy a Nap-kelte helyett egy másik reggeli műsorban gondolkodik. Néhány alapvetése olvasható itt a gyerekműsorokról, az egyházi műsorokról, és arról, hogy az MTV lehet-e BBC néhány gondolat pedig itt. Továbbá: mi a közszolgálat értelme? Végül a punkzenéről és a Lopunkról.

Mi a menetrend?

Aki elnökjelölt akar lenni, annak először a tíztagú kuratóriumi elnökséget kell meggyőznie, legalábbis a tagot kétharmadát. Miután ez lényegében miniparlament (minden frakció küldött bele tagot, az MSZP és a Fidesz 3-3-at, az SZDSZ 2-t, a KDNP és az MDF 1-1), két lehetőség is van: vagy politikai kapcsolatokat megmozgatva lobbizik valaki, vagy erős pályázatot ad be. Hammer az utóbbi választotta. Az jövő kedden kiderül, hogy ez elég-e a jelöltséghez. Az viszont még nem, hogy lesz-e elnök. Mert a kuratórium elnöksége csak elnökjelöltet választ. Akit a kisorsolt 21 társadalmi szervezet jelöltjeivel kiegészült nagykuratórium választhat meg elnöknek február 25-én.

De mi történik majd?

1. Hammert jelöli elnöknek a kuratórium elnöksége. Örülünk. A nagykuratórium is megválasztja. Ennek is örülünk.

2. Hammert jelöli elnöknek a kuratórium elnöksége. Örülünk. A nagykuratórium viszont megbuktatja, ahogyan Baló Györgyöt 2002 szeptemberében. Erre gondolni sem akarunk, mert egyáltalán nem örülnénk neki.

3. Nem Hammert jelöli elnöknek a kuratórium elnöksége, hanem Rudit vagy Szabó-Steint. Szomorúak lennénk.

4. Senkit sem jelöl elnöknek a kuratórium elnöksége. Ez a pletyka már azelőtt elindult, hogy egyáltalán beadta volna a pályázatát a három jelölt. Volt már ilyen, 2002 decemberében és 2003 márciusában is (18, illetve 9 pályázó maradt hoppon). A kuratórium elnöksége komoly mozgásteret hagyott magának. Hiszen semmiféle értékelési szempontot nem ismertetett a pályázati kiírásban, csak azt rögzítette, hogy milyen témákban vár választ a jelentkezőktől. Hogy mire jár plusz pont, mire levonás, egyáltalán, mi alapján nem viszi át a lécet egy pályázat, azt nem tudni.

Czeglédi László, az MTV kuratóriumának elnöke (akit az MSZP delegált a posztra) mindenesetre a Népszavának azt nyilatkozta, hogy a testületnek kötelessége elnököt választani. A másik oldalról szintén a Népszavának Szabó László, a Fidesz egyik delegáltja azt mondta, hogy mindhárom pályázó érdemi dokumentációt nyújtott be, komoly és szakmailag alátámasztott elképzeléseket vázolnak a köztévé jövőjéről. És akkor most egy részlet a Népszabadságból, hogy mindenkit összezavarjunk: az Index egy online valóságshow keretében leplezetlenül drukkol félkomoly jelöltjének. A kuratóriumi elnöksége afféle “médiatréfának, vagy még inkább: egy outsider csodabogárnak tartja Hammert” – elemez az elemző.

És ha mégis érvénytelen lesz?

Elképzelhetetlen, hiszen legalább egy pályázatról biztosan tudjuk, hogy nagyon jó.

Ha ön ezt nem hiszi, akkor azért itt van az elnöki nélküli helyzet modellezése.

Rudin múlik, hogy ki vezeti majd az MTV-t. Az elnök mandátuma március 5-én lejár, ő ideiglenesen sem maradhat. (A médiatörvény arra lehetőséget ad, hogy ha a kuratórium elégedett az elnök munkájával, akkor a szerződését meghosszabbíthatja további négy évvel, pályáztatás nélkül. Ezzel az opcióval nem élt a kuratórium, inkább pályázatot írt ki, amin Rudi elindult. Ha nem választják meg, akkor ezután még ideiglenes hosszabbítás sem lehetséges.)

Abban már van gyakorlat, hogy elnök nélküli időszakban alelnök viszi a boltot, általában szigorú kuratóriumi felügyelet mellett. Csakhogy alelnök most nincs. Rudi a mandátumának lejártáig kinevezhet még akár többet is. (Saját magát bajosan.) Vagy nem nevez már ki senkit, akkor valamelyik igazgató léphet előre. Erre is volt már példa, a Magyar Rádióban Szijjártó István gazdasági igazgató irányította az intézményt 2000 augusztusától egy évig, aztán jött Kondor Katalin.