Közmédiának nyújtott állami támogatásokat engedélyezett Brüsszel

2008.02.27. 21:33

Elfogadta a kilátásba helyezett kiegészítő intézkedéseket, és lezárta az Európai Bizottság azokat a vizsgálatokat, amelyek Írország, illetve Belgium ellen folytak helyi köztelevízió-csatornáknak adott állami támogatások miatt.
    Brüsszel ilyen esetekben elsősorban azt vizsgálja, indokolja-e a közszolgálati funkciók teljesítése a megítélt állami támogatást, illetve a dotáció nem zavarja-e meg a versenyt a nem állami jellegű szolgáltatások piacán.
    Ezúttal magántársaságok fordultak a bizottsághoz, mert szerintük a flamand, illetve - természetesen egy különálló beadvány szerint - az ír állami televíziók aránytalanul magas támogatást kapnak az államtól.
    Szerdai közleményében azonban a végrehajtó testület hangoztatta, hogy a két ország kiegészítő intézkedéseket hozott, amelyben pontosította a közszolgálati jelleghez tartozó feladatokat, emellett független felügyelő bizottság működtetését is megígérték.
    Az EU hasonló vizsgálatokat folytatott már Németországban, Spanyolországban, Franciaországban, Olaszországban és Hollandiában is: valamennyi eset az állami támogatási feltételek szigorításával végződött, Hollandiát pedig a támogatás részleges visszafizetésére is kötelezték.

(via MTI)