Pálffy szabadság helyett kényszerpihenőn

2008.02.28. 16:59

Már majdnem elhittük, hogy Pálffy István váratlanul, munkatársait is meglepve féléves szabadságot vett ki, hogy újabb könyveket írjon, amikor eljuttottak hozzánk házon belüli pletykák is. Ezek szerint Pálffy, ahogyan eddig, a hírolvasás mellett is tudott volna írni. Csakhogy jelezték neki, hogy a hírolvasásra most nem kell koncetrálnia.

Ennek két oka is van. Az egyik a legutóbbi Heti Válaszos interjúja. A január 31-én - a tévéelnöki kampányban - megjelent beszélgetés apropója, az volt, hogy egy felmérésen a legkedveltebb tévésnek választották, de érintett közéleti témákat is, például azt, hogy Pálffy szerint mára "kiderült, hogy a civil társadalom, a szakmai és érdekvédelmi közösségek ereje nem elég ahhoz, hogy elhordják vagy felrobbantsák a politikai elitet körülbástyázó falat - elég, ha a szakszervezetek meghátrálására, a kifulladó egészségügyi és pedagógusi tiltakozásokra gondolunk". Tévés dolgokról kevés szó esett, talán csak annyi, hogy a sajtó úgy működik, hogy bemondja, amit az egyik oldal állít, de annak nem jár utána, így "egy híradóban nemcsak tények vannak, hanem hírek, s ami elhangzik, annak jó, ha ötven százaléka valós".

Úgy tudjuk, hogy az interjú - amit hivatalosan nem egyeztetett Pálffy a tévés vezetőkkel - Rudi Zoltán tévéelnöknél kicsapta a biztosítékot. Volt ugyanis már egy másik, szintén a Heti Válasz számára készített interjú, még 2006 augusztusában, ami viszont nem jelent meg. Ebben nyilatkozott volna arról a híradós arról a rádiós jegyeztéről, amelyben az ország állapotát így festette le, "Tatárt, törököt, Trianont még túléltük, de most, most veszélyben van a mi hazánk". Az interjút Pálffy az utolsó pillanatban, Rudi Zoltán tévéelnök figyelemzetése után visszavonta. Ezt akkor a következőkkel indokolta Pálffy: „Annak a szakmai véleményének az MTV elnöke hangot adott, hogy – szerinte – az interjú megjelenésének körülményeit rosszul mértem fel, információk hiányában adtam, a közszolgálati televíziózásról kevés mondandót tartalmaz. Ennek a "nyomásnak" engedtem, miután úgy éreztem, hogy nem marad számomra és az MTV-re nézve káros következmények nélkül az ügy.” A Heti Válasz végül Pálffy arcképével, nagy vörös Visszavonva felirattal jelent meg.

Értesülésünk szerint az újabb interjút Rudi személyesen vette rossz néven. Ugyanakkor Pálffyt rendszeresen bírálták a szocialisták, a tévékuratóriumban az egyik MSZP-s delegált többször kritizálta a műsorvezetőt. Például azért, mert az országjárásra induló Híradó debreceni állomásán adásban bemondta, hogy a városban mindennaposak a tüntetések az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése óta.

Miután a Nap-Keltében az elmúlt időszakban balos újságírókat váltottak le (Orosz József, Bánó András), Pálffyval lehetett kompenzálni.

Pálffyról a féléves kényszerszünet lejárta után az MTV új elnöke dönthet majd.