Újra elindul a tévéelnök-választáson Hammer Ferenc

2008.03.06. 08:19

Mivel előzőleg eredménytelen volt a köztévé elnöki pozíciójáért kiírt pályázat, most újra indul a harc. (Az eredménytelenség oka, és a szigorúan vett előzmények ebben és ebben a posztban.) Ha pedig újraindul a pályázat, mi is ott leszünk. Az Index jelöltje, Hammer Ferenc sem tehet mást, újra ringbe száll a szebb közszolgálatiság érdekében.

Az új pályázati forduló előtt minden korábbinál részletesebben kikérdeztük az elnökjelöltet. A válaszokból kiderül, hogy miért döntött a folytatás mellett, hogy még legközelebbi ismerősei sem értették, hogy komolyan veszi-e az elnökjelöltséget (igen), vagy csak viccel (nem), hogy mi motiválja a harcban (egy szebb média jövője), valamint, hogy realityshow-t is rakna a köztévébe, ha a kezében lenne a lehetőség.

Index: Miért döntött úgy, hogy folytatja a harcot az elnöki székért?

Hammer Ferenc: Először arra gondoltam, hogy ezt már hagyom futni, mondván ha nagyon akarták volna, már nyerhettem volna. De aztán jött két másik indok. Először is egyszerűen az, hogy munkát nem hagyunk félbe, függetlenül attól, hogy mi a siker esélye. Ez tudom, elég sután hangzik így, de végülis volt a legfontosabb érv. A másik pedig, hogy luxusnak gondoltam, hogy úgy hagyom abba, hogy közben sokaknak, adott esetben azoknak is, akik a döntést meghozzák, nem világos, hogy a pályázat komoly vagy pedig egy médiapolitikai burleszk. Ez pedig még néhány barátomnak se volt világos hosszú hetekig.

Mi a vélemenye, miben lesz más ez a megmérettetés, mint az előző?

Más-más a válasz, attól függően, kiről beszélünk. Aki főként politikai játszmának tartja ezt, annak sokatmondó lehetett az első kör menete. Akit elsősorban személyes ambíciók fűtenek, az újra tudja gondolni, hogy mit ajánl fel a győzelemért. Történhetnek fejlemények is az új audiovizuális törvényhozással kapcsolatban. Én személy szerint arra nemigen számítok, hogy egy váratlanul előtörő katarzis nyomán a döntéshozók ráébrednek, hogy az információs társadalomban a közszolgálati tartalom történelmi jelentőségű kategória. Ez tényleg utópia lenne. Arra valószínűleg talán már rájött mindenki, hogy ez a választás nem a politika menetrendszerű diszkóverekedése a Kultúr mögött, viszont a megszokás a rutint hozta ki az érintettekből: Taktikázás, kivárás, háttéralku keresése satöbbi.

Mely ellenfelektől tart?

Az ellenfelek személye vagy programja nem befolyásolja a terveimet.

Miben lesz jobb, mint előzőleg?

Többet fogok tenni azért, hogy a pályázat lényege világos legyen a döntéshozóknak.


Mi hajtja, mi űzi, mi motiválja?

Ugyanaz, mint a kezdet kezdetén. Hogy a következő MTV-elnökség nem egy másodosztályú politikai hír lehet, hanem a magyar társadalomtörténet egy fontos eseménye. Ez talán fellengzős így, de szerintem nincs szociológus, akit ne hozna tűzbe az, hogy változtathat a világ dolgain.

Mit látott legutóbb az MTV-ben, ami nagyon tetszett önnek és megtartaná elnökként is?

Az önpromóciós anyagokban feltűnik, hogy mintha egy olyan csatoráról lenne szó, amelyik akar valamit. Ez merőben újdonság. A Tűzvonalban sem rossz végülis. És találkoztam pár MTV-ssel, aki szemmel láthatóan élvezi, amit csinál, amiért elismerés illeti Rudi Zoltánt.

Mit látott más tévében, ami nagyon tetszett önnek és bevonná a magyar köztévé struktúrájába is, elnökként? Intelligens reality műsorokat láttam brit csatornákon, itthon viszonylag jók vannak olykor a Paprikán.

 

Mikor és hol lépnek fel legközelebb a Lopunk együttessel?

Március 15-én Budafokon, a Pincében.