Havonta kér jelentést a kuratóriumi elnökség

2008.04.23. 20:17

Havonta jelentést kér a Magyar Televízió (MTV) menedzsmentjétől az egymillió forintot meghaladó összegű szerződésekről a közmédiumot felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége - közölte a testületet vezető Czeglédi László szerdai ülésüket követően.
    Ennek az a célja, hogy eldönthessék, mely kontraktusokat veszik szemügyre alaposabban is; "közelebbről szemügyre veszünk néhány nagyobb összegű szerződést" - mondta.
    Az MTI testületi tagoktól származó értesülése szerint azt a négy esetet vizsgálják mélyebben, amelyekben több szerződést kötött ugyanarra a produkcióra az MTV, és azok értéke meghaladja a médiatörvényben előírt engedélyeztetési határt.
    Czeglédi László közölte, a köztévé felügyelőbizottsága felül fogja vizsgálni a szerződéskötések szabályozását, az MTV vezetése pedig azt javasolta: a kuratóriumi elnökség szabályozza a megállapodások jóváhagyásának rendjét.
    A kuratóriumi elnökség egyik tagja két héttel ezelőtt nyilatkozott úgy, hogy a köztévé szerződéseinek négyötöde rejt magában valamilyen szabálytalanságot; másnap az MTV sajtóosztálya a képet azzal árnyalta: a felügyelőbizottság csupán másfélszáz megállapodás vizsgálata után mondta ezt ki, az intézmény tavaly kötött, mintegy ötezer szerződésének felét "a szigorú belső szabályokkal összhangban" kötötték.
    Egyben hangoztatták: a legtöbb esetben saját belső előírásaikhoz képest csúsznak pár napot az aláírással, ez pedig sem anyagi kárt nem okoz, sem törvénybe nem ütközik; az MTV sajtóosztálya egyben visszautasította azt a kifogást is, hogy kuratóriumi elnökség jóváhagyása nélkül - több darabban - kötnek 300 millió forintnál nagyobb értékre szóló szerződéseket.
    A Csináljuk a fesztivált című műsor példáját említve azt közölték: vizsgálata során a felügyelőbizottság "pénzügyi szempontból csak azt nézte, hogy a három sorozat azonos címmel futott, illetve fut ma is, arra azonban már nem volt tekintettel, hogy egy műsor indításakor nem lehet számolni a folytatással, mert az alapvetően a fogadtatástól függ. Ráadásul egybeszámítási kötelezettséget még a médiatörvény sem ír elő."