Nem lesz már soha tévéelnök?

2008.05.22. 15:16

A Magyar Távirati Iroda értesülései szerint Havasi Jánost, az MTV határon túli szerkesztőségének vezetőjét támogatják majd a pénteki tévéelnök-választáson a közalapítvány kuratóriumi elnökségének Fidesz és KDNP által delegált tagjai, mivel, hogy Szabó László fideszes kurátort idézzük: „A hat, igen magas színvonalú pályázat közül Havasi Jánoséban látjuk legjobban érvényesülni a kulturális sokszínűség és a közszolgálatiság szempontjait".

Mi pedig meg nem erősített, kormányközeli értesüléseink szerint úgy tudjuk, hogy a szocialista és az SZDSZ-es kurátorok Székely Ferencre, az MTV egykori alelnökére szavaznak majd. Legalábbis erről pletykának elég hangosan bizonyos folyosókon.

Hogy miért éppen Havasi tetszik annyira a Fidesznek, és miért Székelyt támogatnák a szocialisták? A magas színvonalú pályamunkák mellett talán a jobboldali kurátorok döntésében szerepet játszhat az is, hogy Havasi János fia, Havasi Bertalan, egykor a HírTv műsorvezetője volt, jelenleg pedig a Fidesz sajtófőnöke, míg a szocialistákat biztos Székely ATV-s múltja győzte meg, hiszen az MTV szerkesztő-producere 2003 és 2005 között a baloldali érzelmű csatorna programigazgatója volt.

A kérdés már csak az, hogy akkor most tényleg új pályázatot írnak ki már megint az elnöki székre? Mert kétharmados többséget egyik jelölt sem szerezhet, bárhova is szavaz az MDF-es kurátor. (Azt közepes matematika érettségi birtokában ugyebár szinte biztosan kijelenthetjük, hogy a kétharmados többséghez a tíz kurátorból hétnek kéne ugyanarra a jelöltre szavaznia).

A pénteki kuratóriumi ülésen így várhatóan nem dől el semmi, újabb menetre csönget majd a közszolgálati körhinta.