Ki kinek a seggébe bújik?

2008.05.29. 21:55

Péntek próbál újra elnököt választani az MTV kuratóriuma (semmi mosoly, hangos káromkodás vagy gúnyos kacaj), ez alkalomból kaptunk két levelet. Az egyiket a kuratórium egyik SZDSZ-es tagja, Kozák Márton írta a jobboldali ellenzéki kurátoroknak, de leginkább a fideszes Szabó Lászlónak. A másikat Szabó írta válaszként. Ha valaki elutazott nyaralni a múlt héten, az előzmény itt olvasható.

Az első levél:

Tisztelt ellenzéki bajtársak,
a fárasztó szócséplést elkerülendő néhány pontban összefoglalnám nektek, amit aktuális kérdésekről gondolok:
 
 
1. Kedves Balogh László, kedves Szabó László. Tudatom veletek, hogy az ellenzékiség jogi létállapot, következésképpen egy párt nem attól ellenzéki, hogy belebúvik-e a Fidesz seggébe. A kormánypártokat szerződés köti egymáshoz, a lehetséges mértékig lojálisaknak kell lenniük egymáshoz, az ellenzékiek között viszont nincs ilyen kényszer. Az a közös bennünk, hogy nem vagyunk kormányon - ennyi.
 
2. Egyeztetés előtt közleményt kiadni, mint azt egy hete ti tettétek, fölülmúlhatatlan arcátlanság + politikai hiba (ráadásul a verebek tucatjainak egybehangzó csiripelése szerint egy kivételével az érintett kurátorok is az MTI-közleményből tudták meg a véleményüket, de ez legyen a ti bajotok).
Aki ilyet tesz, az nálam kiírja magát a lehetséges tárgyalópartnerek köréből.
 
3. Megtettem azt, amit addig közületek senki: kedden Tihanyban beszélgettem jelöltetekkel, Havasi Jánossal. Szégyenletes, ahogy elbántatok vele (pontosabban ahogy - felső instanciáknak engedve vagy belső késztetésből, egyremegy - elbántál vele, Szabó Laci). Elnököt nem akartok, mert ez a pártvonal - eddig értem. De találhattatok volna a pályázók között olyan embert, akinek a fia nem a Fidesz sajtófőnöke, s akiről legalább első ránézésre nem ordít, hogy totálisan alkalmatlan a tévéelnökségre! Lehetetlen helyzetbe hoztátok, megaláztátok, kapcarongyként bántatok vele - a közlemény egyeztetést megelőző kiadásával és aztán a sajtószabadságot féltő sajtótájékoztatóitokkal bedobtátok Jánost és fiát a frontvonalak közé, s ez gyalázatos tett. Nekem nem igazán volt okom rá, de elnézést kértem tőle és a fiától, ha nem szándékoltan, de fájdalmat okoztam volna nekik. Meg fogom kérdezni Jánostól, közületek bárki is megtette-e ugyanezt.
 
4 Az új kurátorok legitimitása vitathatatlan, jöjjenek és szavazzanak. Ezt a ti cinikus eljárásotok erkölcsileg is tökéletesen elfogadhatóvá teszi számomra.
 
5. Holnap választani fogunk - vagy a tíz éve SZDSZ-es kuratóriumi elődünk, Szente Péter (ex-BBC) által támogatott Székelyre, vagy a remek pályázatot író Szabó Steinre, vagy az elnökként ellentmondásos, de alapvetően vitathatatlanul pozitív teljesítményt nyújtó Rudira, vagy a körön kívülről érkező Hammerre, mert a pályázók közül ők azok, akikről elképzelhető, hogy többé vagy kevésbé sikeresen, de el tudják vezetni Magyarország legfontosabb kulturális intézményét. Meglátjuk, melyikük tudja a legtöbb támogató szavazatot begyűjteni - Rajk Lacival számunkra az a fontos, hogy mihamarabb elnöke legyen az MTV-nek.
 
Tudatom veletek, hogy a mailt nyilvánosságra hozom.
 
Üdvözlettel
Kozák Márton
A válasz:
Kedves Marci! Tisztelt Címzettek!
 
Köszönöm leveledet, hiszen ösztönzi és segíti az általam az MTV és az MTV Közalapítvány ügyeiben oly sokszor hiányolt, nyilvánosság előtti vitákat és véleménycseréket.
Először pontonként reagálok.
 
1.      Egyetértek. Minden szavával.
2.      A verebek félrecsiripelnek: mindegyik kurátor, aki aláírta a közleményt, természetesen tudott és egyetértett annak tartalmával. Többször beszéltünk róla, a közlemény aláírói között ugyanis ez így szokás. Mint a mostani helyzet is fényesen mutatja, a nyilvánosság számára is elmondani, hogy kit támogatunk, a legkevésbé sem volt politikai hiba. Igaz, nem is politikai, hanem szakmai lépésnek szántuk. Hiszen akkor már világos volt számunkra: nem megegyezni akarnak a szocialisták, hanem behozni az új kurátorokat és erőből választani. Lám, így is lett, méghozzá az SZDSZ és az SZDSZ-es kurátorok asszisztálásával.
3.     Örülök, hogy elnézést kértél Havasi Jánostól. Én ugyanis akkor is hallottalak beszélni róla, amikor ő és a nyilvánosság nem. A róla alkotott jelzőiteket nem idézném. A bocsánatkérésed tehát indokolt volt: megalázóan és penetránsan beszéltél róla – a háta mögött. Amikor pedig közleményt adtál ki arról, hogy azért nem támogatod, mert a fia a Fideszben dolgozik, az mindent alulmúlt. Sajnálom.
4.     Az új kurátorok megválasztásának jogszerűségét sosem vitattam. Az ízlésességét igen. Azt pedig ízlést és jogszerűséget is sárba tiprónak tartom, hogy azért obstruáltátok múlt pénteken az elnökségi ülést és az elnökjelölést, hogy egy hétre rá, felbruttósodva tudjatok szavazni.
5.    Örülök, hogy holnap fogtok választani – múlt héten is megtehettétek volna. Tiszteletben tartom a személyi döntéseteket, Te is tartsd hát tiszteletben az enyémet.
 
Értem én, hogy baj van. Ellenzéki SZDSZ-t hirdettek, és mégis – hogy a Te szavaidat idézzem – „be kell bújnotok az MSZP seggébe”. Együtt kell velük négy új kurátort választani, együtt kell obstruálni az elnökségi ülést, elhalasztani a választást, majd most még együtt is kell szavazni velük, talán még ugyanarra a jelöltre is. Értem hát, hogy baj van. De ezt oldjátok meg magatokban, sok gondolkodással, beszélgetéssel, magatokba nézéssel menni fog. De ne bennem, bennünk keressétek a hibát, mert lassan a tetteitek elemzéséhez nem politológusokra és társadalomtudósokra, hanem pszichiáterekre lesz szükség.
 
Ellenzéki bajtársi üdvözlettel:
 
Szabó László
 
Ébredjenek korán, várják a híreket. Hátha valami történik majd a világban. Mert elnök az nem lesz.