Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Elhunyt Richard Widmark amerikai filmszínész

2008.03.26. 22:18
Első filmjét 1947-ben láthatta a közönség. Richard Widmark western filmek hőse volt és karakterszínészként gyakran alakította a gonoszt. 93 éves korában élte a halál.

Kilencvenhárom éves korában elhunyt Richard Widmark hollywoodi westernhős és karakterszínész. Widmark 1947-ben debütált a filmvásznon A halál csókja (Kiss of Death) című thriller szadista gyilkosaként. Első szerepéért rögtön Oscar-díjra jelölték és megkapta a legígéretesebb tehetségnek járó Arany Glóbusz-díjat.

1958-ban Rómában készített kép Widmarkról és Virna Lisi olasz színésznőről (MTI/EPA)

Hosszú pályafutása alatt csaknem nyolcvan filmben játszott. Gonosz figurákat megformáló karakterszínészként és westernhősként vált ismertté Hollywoodban. Emlékezetes alakítást nyújtott a többi között A bűn kertje (Garden of Evil) című 1954-es westernben, az 1961-es Ítélet Nürnbergben (Judgement at Nurnberg) című drámában és az 1974-ben bemutatott Gyilkosság az Orient expresszen (Murder on the Orient Express) című krimiben.

Richard Widmark a kilencvenes évek elején vonult vissza. 2005-ben megkapta a Los Angeles-i filmkritikusok szövetségének életműdíját. Családja szerdai közleménye szerint otthonában, a Connecticut állambeli Roxburyben érte a halál hétfőn.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!