A DJ Szövetség visszautasít

2009.04.02. 14:02

Védelmi pénzt szed a bólogatós zsiráf című cikkünkre reagálva a Magyar Lemezlovas Egyesület az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkbe:

"A DJ Szövetség - Magyar Lemezlovas Egyesület természetesen tiszteletben tart minden, álláspontjával ellentétes véleményt és ezek közlését, még akkor is, ha azok abszolút tárgyi tévedéseken alapulva, a szakterület nemzetközi szabályozásával kapcsolatos ismeretek teljes hiányában, ám annál magabiztosabban jelentenek ki ordas szamárságokat – ez mindenkinek szíve joga. Mint ahogy a személyeskedés is, bár szervezetünk vezetőjének neve gyakorlatilag többször kerül említésre Erdélyi Zsolt monológjaiban, mint az összes többi magyar szó együtt, névelőket is beleszámítva, s furcsa, hogy valaki ezzel gondolja alátámasztani érvelését.

Kategorikusan visszautasítjuk – az esetleges további jogi lépéseket sem kizárva – azonban azt a rágalmat, mely szerint ha valaki belép a DJ Szövetségbe, akkor „elintézzük”, hogy csak fele annyi büntetést kelljen fizetnie. Tagjaink számára valóban létezik egy jelentős, a DJ-k számára nagyon hasznos kedvezmény a MAHASZ felé fizetendő éves másolási jogdíj megfizetésénél, de a jogdíjfizetési kötelezettséget nem teljesítő, büntetőeljárás alá vont lemezlovasok büntetési tételét a DJ Szövetség nem tudja mérsékelni, s semmilyen módon nem is érintett a lefoglalt hanghordozókhoz kapcsolódó büntetőeljárásokban.

Szervezetünk a legális zenefelhasználást, a törvények betartását, az alkotók elismerését, valamint a DJ-k jogkövető magatartását, s ezáltal a szakma nagyobb megbecsültségét igyekszik előmozdítani. Ennek érdekében működik együtt és köt kölcsönösen előnyös megállapodásokat további szervezetekkel, ahogy az a civil társadalom működésében nálunk szerencsésebb fejlettségű országokban szokásos.

Azok az „underground” DJ-k, akik – szintén az interjú tanúsága szerint – nem vállalják névvel a megszólalást, legyünk tisztában vele, jogsértést követnek el, amikor másolt zenéket a jogtulajdonosok engedélye nélkül használnak fel, így érthető is, hogy félnek a törvénytől.

Arról, hogy kikhez jutnak el a jogdíjak, az abszolút tudatlan, de „okos” megjegyzések helyett érdemes lenne megkérdezni azt a nagy számú DJ-t, aki egyben producer, tehát saját zenéket készítő, hangfelvétel-előállítói jogosult is (köztük sok-sok valóban releváns „underground” alkotó), akik a tavalyi évre vonatkozóan tisztességes, egészen számottevő jogdíjat kaptak – ez természetesen kevésbé kényelmes, mint kijelenteni, hogy „a MAHASZ csak a tagjainak fizet”.

Akit pedig további tények is érdekelnek a hangzatos, de üres kijelentések helyett, nagy tisztelettel ajánljuk az április 6-án induló www.djfelvilagositas.hu weboldalt.

DJ Szövetség – Magyar Lemezlovas Egyesület"