Michael Jackson halott

2009.06.25. 23:58 Módosítva: 2009.06.26. 09:26
Az ötvenéves énekest szívleállással szállították kórházba, az orvosok már nem tudtak segíteni rajta. Csak a pénteki boncolás után lehet megmondani, mi okozta pontosan Michael Jackson halálát.

A TMZ Los Angeles-i bulvárlap információi szerint szívroham gyanújával kórházba szállították Michael Jacksont, aki a kórházban meghalt. Michael Jackson már eszméletlen volt, és nem lélegzett, amikor a mentők megérkeztek Holmby Hills-i bérelt házába, közölte az AFP. A mentők szóvivője csak annyit mondott, hogy a beteget a UCLA Medical Centerbe szállították, amely két mérföldre, vagyis alig pár percre van a háztól, ahol rosszul lett, de a kórházban az orvosok már nem tudták megmenteni.

Magyar idő szerint éjjel fél kettőkör a megyei halottkém hivatala bejelentette, hogy Michael Jackson halott. A halottkém szerint a halál időpontja helyi idő szerint délután 2 óra 26 perc. Az első szakértői vélemények szerint a halál oka a keringés összeomlása volt, pontosabbat csak a boncolás után lehet majd mondani.

Rajongók a Los Angeles-i kórház előtt
Rajongók a Los Angeles-i kórház előtt

A CNN értesülései szerint Michael Jackson családtagjai a halál után egy órával a kórházban voltak, ahol akkor már több száz rajongó gyűlt össze. Többen mécseseket és virágokat helyeztek el a kórház bejáratánál. A CNN képei alapjén nem csak Los Angelesben, de például Harlemben is az utcán emlékeznek az emberek Michael Jacksonra.

Nem volt jól?

Az elmúlt hónapokban a sajtó Michael Jackson nagy visszatérésétől volt hangos, az énekes Londonban akart stadionkoncertet adni, később már tíz állomásos turnéról volt szó, amely folyamatosan újabb helyszínekkel és időpontokkal bővült. Közben a sajtó arról írt, hogy az énekes bőrrákban szenved, állandó fájdalmai vannak, evési problémákkal küzd, és krónikus gyomorvérzése is van.

Ian Halperin brit újságíró orvosi szakvéleményekre hivatkozva azt állította, hogy Jacksonnak sürgős tüdőátültetésre lenne szüksége, szinte teljesen megvakult, csak tolószékkel képes közlekedni, illetve, hogy súlyosbodott vitiligo nevű, pigmenthiánnyal járó betegsége is.

Világsztár a vidámpark mélyén

michael-jackson-concert-2 (1)

Michael Jackson már ötévesen fellépett testvéreivel, az első igazi sikereket azonban akkor érték el, amikor 1967-ben megnyertek egy tehetségkutatót Harlemben. Ezután szerződtette le őket a Motown, az egyik legnagyobb, fekete művészeket futtató kiadó, ahol 1976-ig tizenegy albuma jelent meg az együttesnek. A Motownnál több mint százmillió lemezt adott el a Jackson Five. 1976-ban az Epichez igazoltak, szerzői jogi viták miatt már The Jacksons néven.

Michael Jackson az együttes szétesése után fimszerepet kapott a Wizben, Diana Ross partnere volt. Első szólólemeze 1979-ben jelent meg Off the Wall címen, húszmillió darabot adtak el belőle. Ezután jelent meg 1982-ben a legendás Thriller, olyan nagy slágerekkel, mint a Billie Jean, vagy a Paul McCartney-val közösen írt The Girl is Mine.

Michael Jackson ekkor már szupersztár volt, így 1985-ben Lionel Ritchie-vel együtt megírhatja a We Are The World című számot, amivel a kor leghíresebb előadóival összeölelkezve, fülhallgatóra szorított kézzel énekelve az afrikai éhezőkön akart segíteni.

A bulvármédia 1986-ban kezdett el rászállni a popvilág legfontosabb szereplőjére, akire azt mondták, legalább olyan meghatározó volt a könnyűzenében, mint John Lennon. Ekkor jelentek meg róla azok a hírek, hogy Jackson oxigénsátorban alszik, hogy lassítsa örögedési folyamatát. A hír ugyan nem volt igaz, hiszen az énekes azért készíttetett magáról olyan képet, amin oxigénkapszulában fekszik, mert ezzel akarta promotálni a Captain EO című filmjét. Jackson ekkor esett át élete negyedik plasztikai műtétjén. Férfiasabban akart kinézni, ezért extra arccsontot rakatott be magának. Arról is cikkeztek már, hogy egy csimpánzzal él együtt.

Jackson ebben a korszakban kezdett el fogyókúrázni, mert táncosalkatot szeretett volna elérni. Testsúlyingadozásai miatt ráfogták, hogy anorexiás, azt viszont szakorvosok is megállapították, hogy van egy olyan pszichológiai problémája, ami miatt nem tudja, hogy néz ki valójában.

A Man In The Mirror vagy a The Way You Make Me Feel nem fogyott annyira, mint a Thriller, ami tavalyig 100 millió példányban kelt el. A Baddel Jackson két évig turnézott. 1988-ban adta ki első önéletrajzi könyvét a Moon Walkot. Ebben a Jackson 5-os megpróbáltatásairól, apja kegyetlenségéről és a gyerekkorában elszenvedett bántalmazásokról is írt. Ebben az évben vette meg a hírhedt Neverland farmot tizenhétmillió dollárért, aminek tizenegy négyzetkilométeres területen volt óriáskerék, mozi és állatkert is. A King of Pop nevet állítólag 1989-ben kapta Elizabeth Taylortól, aki egy díjátadón „the true king of pop, rock and soul”-ként konferálta fel.

1991-ben hatvanötmillió dolláros szerződést írt alá a Sonyval, és tavasszal kijött új albuma, a Dangerous, ami világszerte harminckétmillió példányban kelt el, a Remember the Time, a Heal the World lettek a legnagyobb slágerek. Ezután alapította meg a Heal the World nevű alapítványát, amivel afrikai AIDS-es gyerekeken akart segíteni, sok-sok millió dollárt gyűjtött rá össze.

1993-ban pályája csúcsán együtt zenélt Bill Clintonnal az elnöki beiktatási rendezvényen, és koncertet adott a Super Bowl szünetében.

Kétszer vádolták meg kiskorúak megrontásával, először 1994-ben, akkor a tizenhárom éves Jordan Chandler vádolta azzal, hogy szexuálisan zaklatta. A rendőrség akkor több házkutatást is tartott Jackson birtokán, az ügyben megszólalt testvére, LaToya is, aki szerint az énekes gyakran napokra bezárkózott fiatal fiúkkal a hálószobájába, majd több százezer dollárról szóló csekkeket írt a fiúk szüleinek.

A Jordan Chandler elleni nemi erőszak ügyében azonban nem emeltek vádat, mivel Michael Jackson peren kívül megegyezett a szülőkkel, akik visszavonták a vádakat. Egyes források szerint huszonkétmillió dollárba került a fiú hallgatása.

Filmszerepei

Első filmszerepe az Óz a csodák csodájának feldolgozásában (The Wiz) a Madárijesztő volt. Aztán Coppola Captain EO-jában volt űrparancsnok, aki az Anjelica Huston által alakított gonosz királynő ellen harcol. A Men In Blackben felajánlottak neki egy szerepet, de visszautasította, viszont a Man In Black 2-ben elvállalta M ügynök szerepét. Később a Miss Cast Away című B kategóriás filmben ennek a szerepnek a paródiáját, MJ ügynököt játszotta el.

A The Simpsonsban is szerepelt, a harmadik szezon első részében, a Stark Raving Dad címűben Leon Kompowsky hangját adta, de csak John Jay Smith álnéven kreditálták. A híres Do the Bartman számot ő írta (nem jegyezte a saját nevén), és a Happy Birthday Lisa Nova című részbe is írt egy dalt.

Ugyan nem szeretette volna, de mégis szerepet kapott South Park nyolcadik szériájában, a 2004-es The Jeffersons című rész róla szólt. Az alaptörténet szerint Mr. Jefferson (Michael Jackson) túl elfoglalt, hogy fiára, Blanketre vigyázzon, ezért Kyle-ék veszik át az apa szerepét, míg Cartman mély barátságot köt Mr. Jeffersonnal.

1994-ben jött a hír, hogy Jackson elvette feleségül Elvis Presley lányát, Lisa Marie Presleyt, két évvel rá elváltak. HIStory című duplaalbumát 1995-ben adta ki tizenöt régi és tizenöt új számmal. A lemez világkörüli turnéjának ausztrál állomásán vett el feleségül a bőrgyógyászát, Deborah Jeanne Rowe-t, akivel akkor találkozott, mikor egy pigmenthiányos betegséggel (vitiligo) diagnosztizálták. Tőle született Jacko első két gyermeke, Michael Joseph Jackson, Jr. (másnéven Prince) és Paris Michael Katherine Jackson. 1999-ben elváltak, mindkét gyereket Jackson kapta meg.

Michael Jackson annyit jótékonykodott, hogy még a Guinness-rekordok könyvébe is bekerült, mint a legjótékonyabb híresség a világon. A Nelson Mandela-alapítványtól kezdve az UNESCO-n át a Vöröskeresztig, mindenhol tevékenykedett, és jótékonysági akciókban is részt vett.

Jövedelmének nagy része nem is saját dalainak bevételéből származott, Jackson már a nyolcvanas évek elején üzletelni kezdett jogdíjakkal. Többek közt ő szerezte meg Eminem, Shakira és Beck dalainak jogait, de nála van az összes Beatles-dal joga is. Utóbbi miatt Paul McCartney (aki szintén adott-vett jogdíjakat) megharagudott rá.

Hat évig nem adott ki albumot, a 2001-es Invincible-t óriási várakozás és a Sonyval való csúnya szakítás előzte meg. Jackson harmadik gyereke, Prince Michael Jackson II., alias Blanket (paplan) 2002-ben született. Az anya kiléte soha sem vált nyilvánossá, csak annyit, tudni, hogy Blanket mesterséges megtermékenyítéssel, Jackson saját spermájából fogant.

2005-ben újabb gyermekmolesztálási ügybe keveredett, ezúttal a tizenhárom éves Gavin Arvizo megrontásával vádolták meg. A rendőrség ebben az esetben is több házkutatást tartott, és végül két évvel az ügy kirobbanása után vádat is emeltek. Jacksont ekkor pszichológus is megvizsgálta, aki szerint az énekes érzelmi világa olyan, mint egy tízéves gyermeké. Az üggyel kapcsolatban a Larry King Show-ban Elizabeth Taylor is megszólalt: ő azt mondta, hogy gyakran aludt együtt Michael Jacksonnal, de csak rajzfilmeket néztek az ágyban.

Az énekes a pedofilügyének kirobbanásakor szokott rá a morfiumra és a Demerol nevű gyógyszerre, majd mindenféle stresszbetegségek jelentkeztek nála. Az öt hónapig húzódó per után Bahreinba költözött, ahol Abdullah sejk vendégeként éldegélt. 2006 környékén már egyre gyakrabban lehetett hallani anyagi gondjairól. Eladta Neverlandet, de ez a bevétel semmi volt ahhoz képest a 270 millió dolláros kölcsönhöz képest, ami kiadóvállalatát terhelte. A Forbes akkori közlése szerint Jackson még így is 75 millió dollárt keresett évente.

Magyarországon különösen népszerű volt, a Pecsában mai napig sikerrel működik a fanklubja, a hardcore rajongók között még mindig nagyrészt fiatalok vannak.

Idén jelentette be ötvenállomásos koncertjét, amivel visszatért volna. A sorozat London legnagyobb koncerttermében, az O2 Arenában kezdődött volna július 13-án. Eleinte csak tíz állomásról volt szó, de aztán egyre többet és többet kötöttek le. A hírek szerint orvosai több vizsgálatot is elvégeztek rajta, mielőtt koncertezni engedték volna, és nem találtak problémát. Nagy visszatérésére készült.

Visszatérését több mint egymillióan láthatták volna, az összes jegy órák alatt elkelt. Állítólag csupán az első tíz koncert ötvenmillió fontot hozott volna Jacksonnak.

Reakciók Madonnától Uri Gellerig

Quincy Jones: „A testvéremet vesztettem el, lelkem egy része távozott vele. Ő volt a tökéletes szórakoztatóművész, akinek a munkássága örökre nyomot hagy a világon.”

Madonna: „Csak sírok a hír hallatán.”

Justin Timberlake: „Egy zsenit vesztettünk el, aki nemcsak a popzenének, hanem az egész zenének igaz nagykövete volt.”

Slash: „Tetőtől talpig tehetség volt.”

Liza Minelli: „Kedves, ártatlan, csodálatos ember volt. Életem végéig hiányozni fog.”

Steven Spielberg: „Ahogy nem lesz több Fred Astaire és Elvis Presley, vagy Chuck Berry, nem lesz soha többé Michael Jacksonhoz hasonló. Tehetsége, vonzereje, rejtélyessége legendává teszi őt.”

Uri Geller: „Elvesztette gyermekkorát és ez végzett vele. Nehéz elviselni azt a traumát, hogy valaki hirtelen híres, milliomos, legenda lesz.” (MTI)