Amerika tarolt az európai MTV-díjkiosztón

2009.11.06. 11:05 Módosítva: 2009.11.08. 17:17
Szinte csak amerikai előadókat díjaztak az MTV European Music Awardson. Beyoncé három kategóriában is nyert, Eminem lett a legjobb férfi előadó, Lady Gaga az idei év felfedezettje.

A legtöbb díjat Beyoncé vihette haza az MTV Europe Music Awards díjkiosztójáról. Az amerikai énekesnőt négy kategóriában jelölték, háromban meg is kapta az MTV-logót ábrázoló szobrot a csütörtöki gálán Berlinben. A zenecsatorna európai nézőinek szavazatai alapján neki ítélték a legjobb női előadó, a legjobb dal és a legjobb videó kategória díját is. Az első kettőt a Halo című számáért, a legjobb klipért járó díjat a Single Ladiesért kapta az énekesnő.

"Ezt a díjat minden gyönyörű művésznek ajánlom" - mondta Beyonce, miután kiderült, hogy neki ítélték oda a legjobb női előadónak járó díjat.

A U2 visszatért

A legjobb férfi kategóriában Eminem győzöttt, Jay-Z lett a legjobb R&B és hiphop előadó, a U2 zenekar pedig megkapta a legjobb élő előadás díját, éppen akkor, amikor ingyenes koncertet adott a Brandenburgi kapunál, a berlini fal leomlásának huszadik évfordulóját ünnepelve. Ezzel Bono és zenekara már a harmadik EMA-díjat kapta a gálák 15 éves története során. (Az amerikai WMA mintájára megrendezett EMA-díjkiosztót először 1994-ben rendezték meg Berlinben, azóta évente más európai városban tartják.)

A zenekar tízezer válogatott rajongó előtt tartott rövid koncertet, ahol eljátszották a Sunday, Bloody Sundayt, a Magnificentet és a One-t, amelyet anno pont a berlini fal leomlása inspirált.

„Itt vettük fel egy berlini stúdióban az Achtung Babyt, és ezért mindig örülünk, ha visszatérhetünk ide” – mondta Bono a díj átvételekor.

A legjobb férfi előadó Eminem lett. A detroiti rapper videoüzenetben köszönte meg rajongóinak a támogatást. Nem jelent meg a gálán Lady Gaga, aki csak felvételről köszönte meg, hogy ő az év felfedezettje. A legjobb alternatív előadás díját a Placebo nyerte, a legjobb európai előadó kategóriában, amelyben a magyar The Kolint is nevezték, a török maNga győzött.

Amerika tarolt

Az idén a díjak többségét ismert amerikai előadóművészek vitték el. Kivétel volt a német Tokio Hotel együttes, amely a Black Eyes Peast és a Kings of Leont előzte meg a legjobb zenekarnak járó díj kategóriában.

A berlini gála legnagyobb vesztese a Kings of Leon, amely a mezőny élén állt öt jelöléssel, de végül üres kézzel távozott.

Ha a díjakat nem is európai művészek kapták, legalább európaiak adták át. A díjátadók és sztárvendégek között volt többek között: David Hasselhoff, a nehézsúlyú bokszvilágbajnok Vladimir Klicsko és Jean Reno francia színész is.