Lemezt ad ki a pápa

2009.11.11. 14:44 Módosítva: 2009.11.11. 15:01
November 30-án jelenik meg a lemez, amin XVI. Benedek énekel és recitál. A 49 perces albumon a pápa hangja csak 10 percen át hallható, mégis világsikert remél a Geffen kiadó. A bevételek jótékonyságra fordítják.

Bár az üzletek polcaira csak november 30-án kerül ki, már most bemutatták XVI. Benedek pápa lemezét, amelyen az egyházfő énekel és imákat recitál. Az album az Alma Mater címet kapta.

A lemez anyaga kórusmunkákból, Mária-imádságokból, valamint kortárs komolyzenei művekből lett összefűzve. A muzikalitásáról ismert katolikus egyházfő hét imát és reflexiót mond el az albumon, ezeket a pápává választása óta eltelt időszakban vették fel, és most rátették a lemezre, a zeneszámok közé beillesztve. A nyolcadik imát, a Regina Coeli-t („Mennyek Királynője”) a pápa kifejezetten a lemez kedvéért recitálta "fel" a hanghordozóra.

Az Alma Materen az egyházvezető öt nyelven (angolul, olaszul, spanyolul, franciául és latinul) szólal meg, a 49 perces játékidőből a pápa hangja mintegy 10 percen át hallható.

Kísérőként a londoni Royal Philharmonic Orchestra és a római Filharmonikus Akadémia kórusa hallható. A kórus nyolc szám alatt hallható, ezeket a szerzeményeket három zeneszerző komponálta. A brit zenekarral a londoni Abbey Roadon, míg a római kórussal a Szent Péter bazilikában rögzítették a felvételeket.

A lemezeladásokból származó bevételeket jótékony célra fordítják, a Geffen kiadó világsikerben reménykedik.

A pápa zeneszerető családból származik, ő maga zongorán játszik. Kedvenc komponistái között Mozart és Bach is szerepel.