Még mindig Speak a legnagyobb magyar

2009.11.23. 15:18
Speak, azaz Deák Tamás lassan hatéves számát norvég punkzenekar dolgozta fel. A Stop the War a torzított gitárral jobban szól, mint valaha.

Azt hittük, már eltűnt a szerverek széttöredező partícióin, a rámutató linkek eltörtek, és a Google találati listáján is mélybe bucskázott rég. Úgy tűnt, a most felnövekvő generációknak már nem lesz meg az a felemelő élmény, ahogy a házibulikon hajnali egy után menetrendszerűen berakja valaki, hogy aztán egymásba karolva, önfeledten örüljünk annak, hogy magyarok vagyunk. De Speak visszatért, a Stop the War jobban dübörög, mint valaha: „Dre, Snoop, Puff, L, Tupac Shakur, rest in peace”, itt a torzított gitáros punkverzió!

Norvég punkzenekar, a Mind Snatcher dolgozta fel a klasszikust. Nem arról van szó, hogy a zenekar tagjai 28 kilobites modemmel neteznek, és sokéves késéssel sikerült csak letölteniük a külföldi gyógymasszőrködése tapasztalatait egyetlen száma sűrítő magyar rapper slágerét: Speak dicsősége fényesen tündököl Norvégia sötét egén, és ezt mi sem példázza jobban, mint az, hogy az előadónak még norvég fanclubja is van a Facebookon. A közösségi oldalon több mint negyven különböző kör és klub ápolja a „Yee c'mon” szellemi örökségét.

A kizárólag és szigorúan norvég nyelvű klub oldalán augusztusban tűnt fel a videó, azóta terjed a neten. A 2005-ben alakult Mind Snatcher tagjai külön hangsúlyozzák, hogy feldolgozásuk nem cikizni szeretné a rappert, hanem ellenkezőleg: tisztelegni akarnak a nagy hatású szám előtt.

Speak, azaz Deák Tamás pár évnyi külföldi gyógymasszőrködés alatt tanul meg annyira angolul, hogy megírja Stop the War című számát, és minden pénzét beleölve klippet forgasson belőle, Takáts Tamás, Varga Miklós és Bebe közreműködésével még 2003-ban. Már 2005-ben bemutatta az Index és a Velvet is a klipet, de a slágerlistákat nem rázta meg a szám. Deák Tamás már Cipruson dolgozott, amikor a neten 2006 végén egyik pillanatról a másikra híres lett a szám, amiben a magyar rapper üzen Oszama bin Ladennek is.

A hirtelen jött sikert csak a klipben feltűnő sztárok nem viselték jól, megpróbálták elfelejteni, sőt volt, hogy le is tagadták, miben vettek részt. A Youtube-on közben Speak klipjének különböző kiadásait több mint hárommillióan látták már, a rappernek még egy koncertre is futotta, a neki ajánlott filmfőszerepből ugyan nem lett semmi, de azért Deák Tamás kapott egy rövid szerepet a Jóban-rosszban című szappanoperában. Kopasz verőlegényt alakított.