Államellenes a Rammstein Belorussziában

2010.02.22. 16:23 Módosítva: 2010.02.22. 16:23
Az erkölcsbizottság szerint súlyos hiba volt engedélyezni a szélsőségeket hirdető német együttes márciusi fellépését.

Az állam ellenségévé nyilvánították Fehéroroszországban a Rammsteint, mert ártalmasak az állam rendjére - derült ki az Alekszandr Lukasenko elnök támogatását bíró társadalmi tanács hétfői állásfoglalásából. A hard rockot, metált és elektronikus zenét ötvöző zenészek március 7-ére Minszkbe tervezett fellépése előtt tették közzé a közleményt.

"A Rammstein számai az erőszak, a mazochizmus, a homoszexualitás és más perverzitások hirdetői, amelyek szembemennek a fehérorosz érdekekkel" - áll a dokumentumban.

Az erkölcsbizottság elnöke sajnálatát fejezte ki, hogy a tervezett koncertre már árulják is a Minszk Arénába szóló jegyeket. "Ha az együttes fel akar lépni, előtte jóvá kell hagyatniuk a programot, hogy megakadályozzuk a szélsőségességet" - fogalmazott a testület vezetője, aki szerint nem lenne szabad bemocskolni a koncerthelyszín méltóságát.

A 2009-ben alapított bizottságot sok bírálat éri, amiért korlátozza a gondolatszabadságot. Emberjogi szakértők szerint Fehéroroszországban a közeli jövőben ezen a téren nem is várható javulás, mert egy év múlva ismét elnökválasztást rendeznek.