Alakul a világzenei felhozatal a Szigeten

2010.03.30. 14:50
A tavaly is fellépő Oi-Va-Voi mellett jön a Buena Vista Social Club, Fela Kuti dobosa és a Rotfront is.

Készül a Sziget Világzenei Nagyszínpadának programja is, tájékoztattak a szervezők. Egyebek közt itt lesz már sokadszor az Omara Portuondóval érkező Buena Vista Social Club, és tavalyi koncertje után idén is fellép a londoni Oi-Va-Voi.

Zenél majd a nigériai Tony Allen, aki egyebek mellett Fela Kuti dobosaként írta be a nevét a világzenébe, ő a funkot dzsesszel és nigériai dallamokkal meg ritmusokkal elegyítő afrobeat irányzat egyik megteremtője. A listán van a Los de Abajo, amely a mexikói rancherazene, a rumba, a salsa, a punk, a hip-hop és a latin ska ötvözésével lett híres világzenei körökben.

Nagy névnek számít még Stefan Hantel, művésznevén Shantel, aki a 2005-ös Bucovina Club című albuma óta ötvözi a balkáni, kelet-európai és arab zenéket az elektronikus alapokkal. Shantel nemcsak a világzenei rádióműsorok legtöbbet forgatott előadója, de a Bucovina Club Orkestarával fellép többek közt a Montreux-i Jazz Festivalon vagy éppen a glastonbury-i fesztiválon is.

Évi több budapesti koncertjének egyikét a Szigeten adja majd a berlini Rotfront, amelyben Wahorn Simon és Gryllus Dorka is érdekelt.