Joana Amendoeira énekel a magyaroknak

2010.05.07. 08:18
Májusban ismét Magyarországon koncertezik a portugál fado csillaga, Joana Amendoeira. A fiatal fadogeneráció egyik legnagyobb és legnépszerűbb, itthon is jól ismert személyiségét vidéki koncertjei után május 16-án 20 órától a budapesti Millenáris Teátrumban hallgathatja meg a közönség.

A 28 éves énekesnő nem először jár Magyarországon, első külföldi koncertjét 1998-ban, a kecskeméti Portugál Napokon adta elsöprő sikerrel. Alig múlt 16 éves akkor. Joana magyarul énekelt a Zorán pályafutásának 40. évfordulójára rendezett jubileumi lemezbemutató koncerten. Mostani estjén pedig egy Presser Gábor szerezte magyar fadót is előad.

A rendkívüli tehetségű énekesnő alig 13 évesen lett a női előadó kategória első helyezettje a portói Grande Noite do Fado versenyen, és már igen fiatalon együtt lépett fel Carlos do Carmo fadolegendával. Az elsöprő sikerű koncert óta Joana Amendoeira nemzetközi karriert futott be, rendszeresen fellép Európa legjelentősebb előadótermeiben, énekel Amerikában, Japánban és Dél-Amerikában.

Első lemezét 1998-ban adta ki Olhos Garotos címmel (Játékos szemek), a 2000-ben megjelent Aquela Rua (Az az utca) című albuma mind a szakma, mind a közönség körében hatalmas elismerést aratott. Elsöprően sikeres volt 2003-ban megjelent harmadik, Joana Amendoeira című CD-je is. 2004-ben elnyerte a portugál újságírók Casa da Imprensa díját. A 2005-ben megjelent negyedik lemeze, az Ao vivo em Lisboa (Élőben Lisszabonban) a 2004 novemberében a lisszaboni S. Luiz színházban adott szólókoncertjéről készült. Legújabb, a Mar Ensemble együttessel készített DVD-je idén került forgalomba.

Joana Amendoeira énekstílusa alapvetően a klasszikus zenéhez közelít, kivételes szépségű hangja által a fado sajátos ragyogással cseng. Rendkívüli személyisége, hangja, karizmája, kontaktusteremtő képessége és az őt kísérő portugál gitár, klasszikus gitár, nagybőgő, hegedű és tangóharmonika igazi szenvedélyt és erőt sugároznak.

A fado őse eredetileg a Brazíliába hurcolt afrikai rabszolgák zenéje és tánca volt. Portugáliában már csak zenei kísérettel éneklik. A XIX. század közepére a fado gyakorlatilag Lisszabon legdivatosabb zenei műfaja lett. A fado művészetét az 1930-as években már profi énekesek és gitárművészek művelik. A műfaj mára nemcsak Portugáliában, de világszerte is elismert és közkedvelt.