Meghalt Dio

2010.05.17. 10:04 Módosítva: 2010.05.17. 11:05
A Black Sabbath egykori énekese volt a heavy metal egyik legmeghatározóbb alakja. Ő hozta a fantasy témákat a hard rockba, és ő tette népszerűvé az ördögvillát is. Gyomorrákban halt meg.

Vasárnap 7 óra 45 perckor elhunyt  Ronnie James Dio, eredeti nevén Ronald James Padavona, világhírű amerikai heavy metal énekes és szövegíró. Hatvanhét éves volt. Halálát gyomorrák okozta. Haláláról felesége számolt be honlapjukon, miután szárnyra kapott az énekes halálhíre a a neten.

Dio pályafutása során tagja volt a Black Sabbath és a Rainbow együtteseknek is.  A heavy metal egy egyik legkarakteresebb előadója volt, emellett dalszövegeket is írt, ő volt az elsők egyike, aki a fantasy témáit beemelte a heavy metalba.

A zenész gyerekkorában nagyon sok operát hallgatott, éneklési stílusát ez később is meghatározta, ahogy az is, hogy trombitán tanult, így komoly tüdőtérfogattal rendelkezett.

Első zenekara több névváltoztatás után 1958-ban adta ki első kislemezét Ronnie and tehRed Caps néven. A Dio nevet, ami olaszul istent jelent, 1964-ben használta először, ekkor zenéjére még Fats Domino és Little Richard volt a legnagyobb hatással.

A hetvenes években egyre keményebb zenét kezdett el játszani Elffel nevű zenekarával, amely rendszeresen lépett fel a Deep Purple előtt, de igazi világhírnevet csak a Rainbow hozott neki. 1980-ban csatlakozott a Black Sabbathoz, de már 1981-ben elindította Dio nevű zenekarát, amely egészen az utóbbi évekig működött.

Többször visszatért a Black Sabbathoz, legutóbb Heaven and Hell néven 2006-ban. A zenekar azóta is koncertezett, a legutolsó fellépéseket azonban már az énekes betegsége miatt le kellett mondani.

Dio nevéhez fűződik a metálvilla bevezetése is. Saját elmondása szerint azért mutatott ördögszarvakat, mert unta, hogy a zenekar másik tagja, Ozzy Osbourne mindig békejelet mutogatott a színpadról.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport