Országos koncert Kolumbiában

2010.07.21. 11:56
Országos koncerttel ünnepelték Kolumbiában a függetlenségi mozgalom elindulásának 200. évfordulóját.

Egy időben kezdődtek meg a hangversenyek kedden a fővárosban, Bogotában és dél-amerikai ország 1102 más településén, mintegy 200 ezer muzsikus közreműködésével. A bogotái Simón Bolívar parkban tartott koncerten Álvaro Uribe elnök is jelen volt. A hangversenyen kívül megemlékezéseken, ünnepségeken és katonai parádékon idézték fel a korabeli eseményeket a fővárosban és az ország számos más részén.

Bogotában felnyitottak egy ládát, amelyet 100 évvel ezelőtt zártak le a városatyák. A ládában volt egy album újságokkal és az ország elnökeinek fotóival 1910-ig, egy könyv a nemzeti szokásokról, 63 fénykép korabeli nyilvános rendezvényekről és emlékművekről, egy 1910-es várostérkép, a nemzeti himnusz szövege és kottája, egy látkép Bogotáról, valamint az 1810-es függetlenségi nyilatkozat egy másolata. Végleges önállóságát Kolumbia csak kilenc évvel később, 1819-ben vívta ki Spanyolországtól.

Uribe, aki augusztus elején átadja hivatalát megválasztott utódjának, Juan Manuel Santosnak, az új összetételű parlament alakuló ülésén megtartotta búcsúbeszédét. A leköszönő elnök a terrorizmus elleni harc következetes folytatását kérte a képviselőktől. Kitért az ország véres történelmére és emlékeztetett arra, hogy az utóbbi két évszázad során mindössze 47 éven át volt béke. A mostani erőszakhullám előtt, amelyet baloldali lázadók, jobboldali félkatonai csoportok és drogkartellek szítanak, több polgárháború is dúlt a dél-amerikai országban.