Meghalt a What a Wonderful World írója

2010.08.25. 11:42
David George Weiss nemcsak Louis Armstrongnak, Elvis Presley-nek is írt dalokat, sőt a Lion Sleeps Tonight is az övé. A What a Wonderful World Amerikában először nem lett sikeres, de Európában már 68-ban imádták.

89 éves korában elhunyt David George Weiss, számos sláger, köztük a What a Wonderful World című Louis Armstrong-klasszikus szerzője. A komponistát New Jersey állambeli otthonában, Oldwickban érte a halál, számolt be a zeneszerző feleségére hivatkozva a The New York Times.

Az oroszlán alszik

David George Weiss 1921-ben Manhattanben született, pályafutása során Broadway-musicalekben is dolgozott, ezek közül az a Mr. Wonderful a leghíresebb, amelyben Sammy Davis Jr. játszotta a főszerepet.

Első szerzeményére, az Oh! What I Seemed to Be című dalra 1948-ban Frank Sinatra csapott le, a hírességet állítólag már első hallásra lenyűgözte ez a szám. Az elmúlt jó pár évtizedben olyan klasszikussá lett slágerek fűződtek a nevéhez, mint az Elvis Presley számára írt Can't Help Falling in Love, vagy a Tokens által megszólaltatott The Lion Sleeps Tonight, amit ugyan Solomon Linda dél-afrikai zulu zenész írt 1939-ben, de a Weiss által szerzett szöveggel lett világhírű 1961-ben.

Weiss sokáig volt az amerikai dalszerzők szakmai szervezetének elnöke, és elkötelezett harcosa volt a szerzői jogok védelmének. 1984-ben beválasztották a Dalszerző Hírességek Csarnokába.

Nem lett elsőre sláger

A What a Wonderful Worldöt 1968-ban énekelte fel Louis Armstrong. A fekete polgárjogi harcokra és a vietnami háborúra is  erősen reflektáló kislemezből mindössze ezer darabot adtak el az Egyesült Államokban, mivel az ABC tévétársasághoz tartozó ABC Recordsnak nem tetszett a dal, ezért nem nagyon reklámozták. Amerikában először a slágerlista 116. helyén debütált, az angol kislemezlistán viszont az első helyig menetelt, és Európa más országaiban is óriási siker lett.

Louis Armstrong halála után, 1971-ben újból kiadták a dalt az Egyesült Államokban, ahol végre felkerült a top 10-es slágerlistára. 1987-ben a Jó reggelt, Vietnam című film betétdalaként járta meg újból a slágerlistákat, és azóta is számtalanszor feldolgozták: játszotta a Ramones énekese, Willie Nelson amerikai countrylegenda, vagy éppen Israel Kamakawiwo'ole hawaii zenész, aki az Ober te Rainbow című számmal mixelte össze.

2001. szeptember 11. után az Egyesült Államokban rádiós tiltólistára került a nemzetet ért terroristacsapáshoz képest túl optimista szövege miatt, de aztán hamar visszakerült a játszási listákra. Most David George Weissre emlekezve meghallgathatja az eredeti verziót, majd elmerülhet a country, a szoftpunk, az okulelével kísért romantikus vagy éppen a vicces black metál verzióban is. Mert a világ olyan gyönyörű.

Louis Armstrong énekel

Willie Nelson contryvilága

Hawaii ukuleleérzések

Ramones-verzió

Blackmetál viccparódia

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport