Nem bírták a lakók a Magyar Dal Napját

2010.09.15. 16:25
Egerben, a Magyar Dal Fővárosában este 10-ig kaptak engedélyt a hangosításra a fesztivál szervezői. Negyed 11-kor a belvárosi lakók telefonjai miatt a rendőrök leállították a Nemjuci koncertjét.

A rendezők szerint a vasárnapi Magyar Dal Napja – Magyar Dal Fővárosa Eger az utóbbi évek egyik legsikeresebb rendezvénye volt. A nyugalmukhoz ragaszkodó belvárosi lakók miatt az elmúlt években kihalttá vált városrészben ismét ezrek nyüzsögtek, a vendéglátóhelyek megteltek, a környék pezsgő kulturális élet jelet mutatta.

Egészen este 10-ig, amíg a hangosításra szóló engedély szólt, nem is volt gond. A Széchenyi utcai kisszínpadon a technikai beállások miatt a program csúszásban volt – mondta el Pónyi László, a szervező Egri Kulturális és Művészeti Központ igazgatója.

A Csík zenekar muzsikál a magyar dal napjának nyitó ünnepségén, Egerben
A Csík zenekar muzsikál a magyar dal napjának nyitó ünnepségén, Egerben

Az utolsóként kétszáz-háromszáz ember előtt fellépő Nemjuci zenekarnak még 2-3 száma lehetett hátra, amikor kihívták a rendőröket. A koncert a lakossági bejelentésre indított intézkedés miatt végül 22.20-kor ért véget.

A közeli nagyszínpadon nagyobb volt a csúszás, ám mivel ott legalább ezer fő hallgatta a zenét, a rendőrök nem avatkoztak be, Pónyi szerint éjjel fél egykor lett vége a zenélésnek. A rendőri intézkedést az igazgató korrektnek és jogszerűnek mondta, és hangsúlyozta: a fesztivál nagyon sikeres volt, bő tízezer nézővel, 200 fellépővel, az incidens súlya pedig elhanyagolható.

Az egri belváros helyzete hosszú ideje vita tárgya a hevesi megyeszékhelyen. A lakók egy csoportja, főleg a kevésbé mobilis nyugdjasok nem szeretik a zajjal és mozgással járó éjszakai életet, rendezvényeket, ezért még utcákon hangoskodó turisták miatt is rögtön a rendőrséghez fordulnak.

DEGER20100912036

Mivel a város vezetése nem kívánt ujjat húzni velük, a történelmi városmag, mintha kertváros lenne, esténként szinte teljesen kihal. A hasonló rendezvények az elmúlt években mindinkább a közeli Szépasszony-völgybe tevődtek át, ám mivel az félreesik, alkalmatlan a klasszikus kulturális agóraszerep betöltésére.

Pónyi László úgy látja, valamennyi szereplőnek (a városvezetésnek, a lakóknak, a vendéglátósoknak és a rendezvényszervezőknek) meg kéne állapodniuk a kulturális fejlesztés és a városmarketing irányáról, hogy elkerülhetők legyenek Egerben a hasonló incidensek.