Német kiadónál jelenik meg a Qualitons debütáló albuma

2010.09.17. 09:51
A hatvanas-hetvenes évek soul-beat világát idéző, dzsessztanszakon végzett fiatal zenészekből álló zenekar jövő csütörtökön mutatja be az anyagot az A38 állóhajón.

A Qualitonst Kanada Káosz, a Tilos Rádiónál dolgozó dj találta ki, a hatvanas-hetvenes évek beat, soul és funky zenéjének szerelmese 2007-ben fiatal dzsesszzenészekkel egy házibulin hozta össze a zenekart, hogy ezt a fajta stílust modern köntösben szólaltassák meg. A Qualitons Kovács Katival az idei Sziget fesztivál egyik legjobb koncertjét adta.

"A hetvenes évek második felében mindent elkezdtek túlbonyolítani, jött az agyondíszített korszak: ott volt a fúziós zene, a dzsesszrock, meg egyebek. Az elmúlt években viszont sokan újra felfedezték, hogy az egyszerűség nem rossz, sőt, sokszor mélyebb és kifejezőbb tud lenni, mint a rengeteg" - magyarázta a soul-beat retró népszerűségét Premecz Mátyás billentyűs és Hock Ernő basszusgitáros az MTI-nek.

qual2

Mint kiemelték, ebben a retrószerű zenében nagyon fontos a hangszerek kiválasztása. Premecz kitért arra, hogy évekkel ezelőtt vásárolt egy borzasztóan öreg, 1953-ban készült, csaknem 150 kilós és rossz állapotban lévő Hammond orgonát, és egy évnyi javítgatás után sikerült koncertképes állapotba hoznia a hangszert.

"A Hammondot használtam a Smárton Trióban, meg később a Barabás Lőrinc Eklektricben is, és egy koncert után keresett meg Káosz, hogy csatlakozzam a Qualitonshoz. A többiek, a gitáros Szőke Barna a dobos G. Szabó Hunor és Hock Ernő már ott voltak a csapatban" - mesélte Premecz.

A Panoramic Tymes című bemutatkozó lemez a német Tramp Records gondozásában jelenik meg. A korong egy időben jön ki Japánban, Észak-Amerikában, Németországban és még néhány helyen, köztük természetesen Magyarországon is. Az albumon tizenegy instrumentális szerzemény mellett csupán három vokális dal (C'mon Baby Get Heavy With Me, Éjjel a sötétben, Wandering Will) szerepel.

"Úgy látjuk, hogy ehhez a zenéhez nem feltétlenül kell vokál, ugyanakkor azzal is szembesülünk, hogy a rádiók ezt alapvetően másképp látják. Nem sikerült olyan énekest találnunk, aki a zenénket hiteles frontemberként tudná tolmácsolni, és ma már nem is nagyon keresünk ilyet. Mindazonáltal vissza-visszatérően jelen van a kérdés közöttünk, nem lenne-e érdemes ráállni az énekes számokra" - mondta az alkalmanként maga is vokálozó Premecz.

A Qualitons szeptember 23-án, csütörtökön tartja lemezbemutató koncertjét az A38 állóhajón. A tervek között szerepel, hogy novemberben Bécsben és Pozsonyban, decemberben pedig Németországban és néhány másik nyugat-európai országban is bemutatják a Panoramic Tymes-ot.