A Beatles mégis megjelenik az Ituneson

Index, MTI
2010.11.16. 14:17 Módosítva: 2010.11.16. 14:18
A Wall Street Journal értesülései szerint sok évnyi pereskedés után az Apple ma bejelenti, hogy sikerült megállapodni a Beatles-szel, és a zenekar életműve elérhető lesz az Itunes online zeneáruházában.

Beatles-dalokkal bővülhet az iTunes online zenei áruház, azaz a legendás zenekar dalai végre legálisan lesznek beszerezhetők az internetről - adta hírül a Wall Street Journal.

A feltételezéseken kívül mindössze annyi bizonyos, hogy az Apple informatikai óriásvállalat honlapjára látogatók a rendkívüli bejelentésre utaló üzenettel találkozhatnak. Magyar idő szerint délután négy órára várható, hogy mi lehet az a felejthetetlen pillanat, amely miatt ezt a napot senki sem fogja elfelejteni.

A Beatles dalait kiadó EMI lemezcég régóta hadban áll a különböző internetes áruházakkal, amelyek az együttes dalait digitalizálva, internetről letölthető formában kínálnák eladásra.

A Beatles egyike annak a néhány zenekarnak, amely mind a mai napig nem járult hozzá szerzeményei elektronikus formátumban való terjesztéséhez.

Két évvel ezelőtt Paul McCartney bejelentette: szeretnék, ha a dalaik megjelenhetnének az Apple online áruházában, a tárgyalások azonban megrekedtek.

A Beatles dalait gondozó Apple Corps és az Apple informatikai vállalat közötti korábbi védjegyvita rendeződése után sokan reménykedtek abban, hogy végre minden akadály elhárult a dalok online árusítása előtt. McCartney szerint akkoriban az online kiadást hátráltató vita az EMI és az együttes között volt. A két Apple cég a nyolcvanas években csapott először össze, akkor peren kívül megegyeztek, hogy a számítógépgyártó nem terjeszkedik a zenei piacon. Az Itunes indulása azonban felrúgta ezt az alkut, és éveken át tartott, amíg a két cég ismét megegyezett.

Az online zenekiadás ellenzői a letölthető formátumok utáni kevesebb bevétellel és az illegális másolással magyarázzák a hagyományos formátumokhoz való ragaszkodást. Az mp3-lejátszók térhódításával viszont a CD-lemezek iránt is egyre kisebb a kereslet.

Bejelentésre készül az Apple.com
Bejelentésre készül az Apple.com

A hét évvel ezelőtt alapított iTunes jelenleg a digitális zeneletöltési piac 70 százalékát teszi ki - derül ki az NPD piackutató felméréséből. A teljes zenei piac, azaz a hagyományos albumok és kislemezek - hordozó nélküli változatának - 40 százalékát online áruházak értékesítik.
A digitális világtól való berzenkedés ellenére a Beatles digitálisan újrakevert dalait tartalmazó, alma formájú USB-háttértárat éppen egy évvel ezelőtt kezdték árusítani a www.thebeatles.com oldalon.