Fellendültek az online zeneáruházak Kínában

2011.03.10. 10:36
Sok a kalóz, és az engedély nélkül működő online zenebolt, de a csengőhangletöltések felpörgették a legális piacot is. A forgalom 10 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Közel 350 millió dolláros bevételre tettek szert tavaly az online zeneszolgáltatók Kínában - közölte a kínai kulturális tárca szerdán.

A friss jelentésből kiderül, hogy a teljes bevétel mintegy 90 százalékát a vezeték nélküli telefonos letöltések után fizetett díjak adják, amibe a zeneszámokon kívül a csengőhangok is beletartoznak. A számok 10 százalék körüli emelkedést mutatnak az egy évvel korábbiakhoz képest.

A személyi számítógépekre letöltött zene mindössze kis hányadát adja az összesnek, de az erre a területre jutó 280 millió jüanos (43 millió dollár) bevétel így is 64 százalékos növekedést mutat 2009-hez viszonyítva.

A minisztériumi statisztikából kiderül, hogy a mobiltelefon előfizetőknek a 70 százaléka, vagyis több mint 600 millió ember vett igénybe zenei szolgáltatást.

A jelentés arra is kitér, hogy Kína online zenei piacát eluralták a kalózok és jellemzően sok a hamisítvány. Az elmúlt évben több mint 300 olyan weboldal betiltásáról határoztak a hatóságok, amelyek az online szolgáltatásra vonatkozó érvényes engedély nélkül működtek.