Gólyabál-stop a Lex West Balkán miatt?

2011.11.14. 17:39
A megváltozott jogszabályok miatt az egyetemek hallgatói önkormányzatai önerőből nem tudják kivitelezni a Gólyabált, helyette rendezvénytartási engedéllyel rendelkező, külső rendezvényszervező cégre kell bízniuk a bulit. Ahol erre nincs keret, ott idén akár el is maradhat a Gólyabál.

A pecsistop.hu cikke szerint Pécsi Tudományegyetem az idei gólyabál jövőre tolása mellett döntött, mivel A zenés táncos rendezvények biztonságosabbá tételéről szóló 23/2011. (III.8.) Kormányrendeletben drasztikusan lecsökkentették az egyetemi helyszínek befogadóképességét: jelenleg a 300 főt meghaladó beltéri rendezvények esetén rendezvénytartási engedélyt kell kérni, ha az építmény nem rendelkezik állandó engedéllyel. Márpedig az ő egyetemi épületeik nem rendelkeznek ilyen engedéllyel.

Ahhoz viszont, hogy az engedélyt az egyetem megkapja, meg kell felelnünk még Az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 28/2011.(IX.6.) BM rendeletnek is. Ráadásul a West Balkán-tragédia óta már nem a rendezvény szervezői, hanem az ÁNTSZ, a tűzoltósággal és más szakhatóságokkal közösen állapítják meg, melyik bulihelyszín mekkora maximális résztvevőszámot bír el.

Zenés, táncos rendezvény

A Magyar Közlönyben olvasható szabályozás hatálya a tömegtartózkodásra szolgáló építményben, építményen, illetve helyiségben tartott alkalmi vagy rendszeres zenés, táncos rendezvényekre, valamint az ezer főt meghaladó létszámmal megrendezett szabadtéri eseményekre terjed ki. Zenés, táncos rendezvényt csak rendezvénytartási engedély birtokában lehet megtartani, amelyet a jegyző ad ki. Az engedély iránti kérelem elbírálásának ügyintézési határideje 20 nap.

A 2011. évi költségvetési egyensúlyt megtartó intézkedésekről szóló, 1316/2011. (IX.19.) Kormányhatározat beszerzési korlátozást és maradványtartási kötelezettséget ír elő. Ez viszont erősen behatárolja, mire költhetnek az egyetemek, a Hallgatói Önkormányzatok többsége természetesen külső helyszíneken, külső szervezőkkel rendeztetik meg a Gólyabáljaikat.

A Gólyabálok egyetemi helyszíneken való megtartása viszont csak külön engedéllyel lehetséges: mivel a bál egy 300 főt meghaladó beltéri zenés-táncos rendezvény, a szervezőknek rendezvénytartási engedélyt kell kérni hozzá. Ennek a kiadása 20 napos ügyintézési határidőn belül kell, hogy megtörténjen, a szakhatóságnak viszont 30 napos határidőt biztosítanak a jogszabályok.

A pecsistop.hu szerint a buliszervezőknek számítaniuk kellett arra is, hogy amennyiben a gólyabálokat megrendezik, a szakhatóságok ellenőrzést tarthatnak, és ha a létszám többnek tűnik a megengedettnél, egyesével leszámolhatják a koktélruhás-öltönyös résztvevőket.

Az ELTE-n és a BME-n lesz buli

A BME november 16-ára hirdette meg az Építész Gólyabált a Magyar Kultúra Alapítvány Szentháromság téri épületébe, az ELTE pedig a Balassi Intézetben tartja meg a maga báljait, november 17-én a jogi karnak, 18-án a bölcsészeknek. Az ELTE ÁJK hallgatói önkormányzata információink szerint 2 hónapnyi szervezés és hatóságokkal levelezés után hozta meg ezt a döntést.