Bizonytalan, lesz-e jövőre Magyar Dal Napja

2011.12.20. 15:19
Bizonytalanná vált a jövő évi Magyar Dal Napjának sorsa a gazdasági helyzet és a kultúra támogatását érintő jogszabályi változások miatt. A szervezők ennek ellenére optimisták, a magyar dal fővárosa pályázatot hamarosan kiírják.

"A jelenlegi gazdasági helyzet a magyar dal napja támogatói bázisát is megnyirbálta és jelenleg nem látni, mi fog történni. A támogatók jelezték, hogy akkor tudnak továbbra is a Magyar Dal Napja mögé állni, amennyiben meg tudják teremteni annak pénzügyi alapját. Az ügyet fontosnak gondolják és képviselni szeretnék, ám egyelőre maguk sem tudják, lesz-e mozdítható tőkéjük 2012-ben erre a célra" - fogalmazott Szabó Edit, a Magyar Dal Napja Nonprofit Kft. ügyvezetője kedden.

Mint kifejtette, sok szervezet - köztük az Artisjus Szerzői Jogvédő Egyesület zenei kuratóriuma -, amely eddig bizonyos bevételekkel önállóan gazdálkodott, a jogszabályok változása miatt 2012. január 1-jétől ezt már nem teheti meg. "Komoly problémát jelent továbbá, hogy megváltozott a Nemzeti Kulturális Alap pályáztatási rendszere. Az eddig évente kétszer kiírt pályázatok megszűntek, jövőre csak októberben kezdődnek a pályázatok, és mivel a  Magyar Dal Napja  szeptember második vasárnapján van, eleve lehetetlennek látszik olyan forráshoz jutni, amit eddig megkaptunk" - mondta az ügyvezető. Megjegyezte, hogy a magyar dal napja kis költségvetésű rendezvénynek számít, 2011-ben mindössze 25 millió forintból valósult meg, ekkora összegből zajlottak országszerte negyven színpadon a koncertek.

"A jelenlegi bizonytalan helyzet ellenére is szeretnénk január közepén kiírni a magyar dal fővárosa pályázatot. A  Magyar Dal Napja  ereje abban áll, hogy nemcsak a fővárosban vannak koncertfolyamok, hanem kiemelten vidéki helyszíneken, ahol a helyi zenekarok is lehetőséget kapnak a bemutatkozásra" - mondta Szabó Edit.

Idén negyedszer rendezték meg a magyar dal napját; a rendezvényeket országszerte csaknem 60 ezren látogatták. Budapesten 18 ezer, Nyíregyházán, a magyar dal idei fővárosában ötezer, a többi vidéki helyszínen 35 ezer érdeklődő vett részt a vasárnapi eseményeken.

A  Magyar Dal Napja  Presser Gábor kezdeményezésére először a 2008-as Sziget fesztivál "mínusz egyedik" napján rendezték meg. A következő esztendőtől szeptember második vasárnapján tartják, és párhuzamosan több helyszínen, köztük vidéki városokban is megszervezték az eseményt. Tavaly Eger, idén Nyíregyháza volt a magyar dal fővárosa.