Nem jött be az Összefogás koncert

2012.02.19. 22:58
Bulizva csökkenteni az államadósságot - nem rossz gondolat, mégis csupán pár száz magyar ment el a Sportarénába, ahol többek között Tóth Vera, Király Linda és Caramel adott jótékonysági koncertet. Az adósságcsökkentő alap atyja, Rédly Elemér szerint a Békemenethez hasonló összefogásra volna szükség, a szervező, Neményi Ádám a harmatos kommunikációt okolta a sikertelenségért. A zenészek látszólag élvezték a csúcstechnikát.

Pár százan voltak kíváncsiak az Összefogás koncert műsorára Budapesten vasárnap. A koncert célja az volt, hogy a 2012 forintos jegyekből befolyó bevételt -  költségek levonása után - felajánlják az államadósság elleni alapnak.

Pedig a line-up elég erős volt: három megasztárt lehetett volna megtölteni a fellépőkkel, LL Juniortól a Kozmixon át Tóth Vera és Király Linda is fellépett a legalább 12 ezer főt befogadni képes Papp László sportarénában. Ehhez képest pangott az aréna, a büfék nem is üzemeltek, a ruhatárban csak néhány kabát árválkodott.

A köztévé is leadja

A kezdés után három órával érkeztünk, de a nézők száma három órával később sem lett sokkal népesebb: egy gördeszka házibajnokságot is simán le lehetett volna bonyolítani a táncolók megzavarása nélkül.

A fellépő zenészeket kissé zavarta, hogy ilyen kevesen jöttek el, bár igazán egyikük sem panaszkodott: LL Junior szerint akkor is megéri az összefogásról énekelni, jótékony koncerten fellépni, ha csak hárman vannak a nézőtéren. Tóth Vera pedig egyenesen önkívületi állapotba került, hogy Király Lindával és Veres Mónikával hármasban elénekelhették az I'll always love you-t Whitney Houston emlékére.

Fellépett továbbá a Bon-bon, Caramel, a Mystery Gang, tehát főként a Neményi-istálló zenészei illetve a Király-család tagjai, a teljes műsor itt. A koncertről egyébként az MTV felvételt készített, a kétszer egyórás koncertfilmet április 7-én vetíti majd a köztévé.

Politikamentes zenészek

Az biztos, hogy az előadók és a színpadtechnika is simán elbírt volna tízszer ennyi nézőt, ahogy az államadósság elleni összefogást kiötlő és a produkció felénél pár perces beszédet elmondó Rédly Elemér győri katolikus plébános is.

Rédly kezdeményezésére eddig 200 millió forint gyűlt össze tavaly április óta, amely ugyan "csepp a tengerben, de a tenger is sok-sok cseppből áll". Szerinte fontos kiállni egymásért, és a kormány, illetve a miniszterelnök mellett, akinek vezérletével keresztényibbé válhat az ország, és megszabadulhat az adósságtehertől is.

Ez annak fényében volt meglepő, hogy a rendezvény kifejezetten politikamentesnek lett meghirdetve, és eddig a pontig Dj Dominiquetól kezdve a kozmixos Lalán át mindenki tartotta is magát ehhez, sőt elmondásuk alapján ez is sokat nyomott a latban ahhoz, hogy eljöjjenek.

Rédly szerint kétféle magyar ember nyúlhatna most a zsebébe, hogy az államadósság visszafizetésében részt vegyen: azok, akik okozták, és azok, akik becsülettel gazdagodtak meg, és most van mit a tejbe aprítani. Majd szóba hozta a jobboldali újságírók által szervezett Békemenetet is, ahová több mint százezren elmentek, ezért is sajnálta, hogy most nem sikerült ennyi embert mozgósítani.

A Békemenet pedig bejött

Nem véletlenül utalt Rédly a Békemenetre, hiszen háromféle nézőtípussal lehetett találkozni: 1.) A Facebookon jegyet nyert, felhőtlenül szórakozó fiatallal; 2.) Valamelyik fellépő rokonával, barátjával; 3.) A Békemenetre is kilátogató, ide is az összefogás jegyében érkező, kormánypárti választópolgárral. Utóbbiak tipikusan idősebbek voltak és a karzaton ültek.

A zenét kicsit hangosnak találták, de ami igazán zavarta őket, hogy a rendezvény nem volt rendesen meghirdetve, ezért csak kevesen jöttek el rá. Volt egyéként egy negyedik nézőtípus is, valójában csak egy ilyennel találkoztunk, aki a magasztos célról kevesett hallott, csak látta, hogy lesz Caramel, és eljött.

Hol voltak az emberek?

A nagyon is vidám Tóth Vera különvéleménye szerint egyébként inkább a közeli Aréna Plázába mentek az emberek, de most kaptuk a hírt, hogy ott a boltok este 7-kor bezártak, szóval simán lehetett az is, hogy a vasárnap délután-esti időpont talán nem a legideálisabb a nemzeti összefogásra, pedig a családosokra kifejezetten figyeltek, a gyerekek ingyen jöhettek be és rohangálhattak az üres nézőtéren.

"Amit itt lász, az 50 millió forint" - érzékeltette a bulit összehozó, zenei és filmes procuderként is ismert Neményi Ádám az Indexnek, nem csupán jószándékból lett összerakva a vasárnapi gála.

Az anyagiakat firtató kérdésünkre Neményi elmondta, a sportarénáért a produkciónak nem kellett fizetnie, azt a kulturális tárcaként is funkciónáló Nemzeti Erőforrás minisztériuma biztosította a részükre. Hogy ez valójában mekkora állami támogatást jelent (fűtés, világítás etc.), nem tudta megmondani.

Nyolc hónap szervezés, semmi hírverés

"Nyolc hónapja szervezem ezt a koncertet, de hiába próbálkoztam a sajtóban, a Magyar Televízió is csak kedden adta le először az esemény reklámszpotját" - keresgélte az okait annak, hogy ilyen kevesen jönnek el. Ráadásul a megjelentek egy része ingyen nyert belépést az eseményre, bár ez Neményi szerint mindössze száz vendég lehetett.

A producer szerint a koncert önköltsége, az ingyen fellépőkkel és az állam részéről ingyen megkapott sportarénával összesen körülbelül 1-2 millió forintba került, bár azt nem pontosan értettük, hogy be lettek-e kalkulálva az elhangzott dalok után fizetendő jogdíjak, illetve az sem volt világos, mekkora költségeket szenvedett el az állam a sportaréna egynapos nyitvatartásával.

Mivel a pár száz fős nézősereg kb. 400 ezer forintot hozhatott a konyhára, a várható veszteséget a producernek saját zsebből kell kifizetnie, de ígérte, jövő héten pontosabb számokkal tud szolgálni. Így tehát még az is előfordulhat, hogy az államadósság nemhogy csökkent volna, de nőtt is a koncert után.

Az államadósságcsökkentő bulisorozat a producer szándékai szerint a nyögvenyelős kezdés ellenére sem állna meg Győrben és Budapesten, a következő állomások Debrecen és Pécs lehetnek.