Ötmilliót bukhattak az Összefogáson

2012.02.21. 14:10
A Papp László Sportarénába szervezett Összefogás Koncertnek a néhány száz résztvevővel és a 2012 forintos jegyekkel összesen bruttó 400 ezer forint bevétele lehetett. Kérdés, hogy kinek éri meg ötmillió forintos veszteséggel koncertet szervezni.

„Amit itt látsz, az 50 millió forint" – érzékeltette a bulin az Indexnek a koncertet szervező, zenei és filmes procuderként is ismert Neményi Ádám, hogy nem csupán jó szándékból  hozták össze a hétórás, maratoni államadósság-törlesztő vasárnapi koncertet. Mégha a jó szándék nem is forintosítható, tény, hogy a fellépők ingyen vállalták a szereplést. Ugyanakkor így is akad jó pár, forintban kifizetendő költség.

A bevételt tekintve bruttó 400 ezer forint lehet a végeredmény, ennyit lehet 200 nézőnél számolni. 2500 nézőnél persze bruttó 5 milliós bevétel lett volna, 12500-as teltháznál bruttó 25 milliós bevételt könyvelhettek volna el.

Összkiadás

A kiadások listája már hosszabb: a sportarénáért a produkciónak nem kellett fizetnie, azt a Nemzetierőforrás-minisztérium (Nefmi) Sportért Felelős Államtitkársága biztosította. Az állam garantál 22 ingyenes napot, ez is ilyen volt, vagyis erre a napra nem kellett terembérletet fizetni. Amúgy egy 8000 fő felettire kalkulált rendezvény bérleti díja egy napra 4,75 millió forint (8000 fő alatt 3,6 millió forint) lenne.

 Az Összefogás koncert költségei:
 4,75 millió forint lenne alapban a Nemzetierőforrás-minisztérium biztosította a helyet
 2,3 millió forint a Sportaréna technikai átalánydíja
 1,17 millió forint a Sportaréna közmű átalánydíja
 250 ezer forint -
beléptetési díj
 24 ezer - 700 ezer forint (teltház)
az Artisjusnak fizetendő összeg

A kötelezően igénybe vett szolgáltatási díjakat nem állja az állam: egy 9 órás koncert esetében 1,9 millió forint a technikai átalánydíj, ha 800 néző alatt van (de ha 800 felett kalkuláltak, akkor 2,3 millió forintot fizetnek) a sportaréna honlapján közzétett bérleti díjas táblázat alapján. Ezt a csarnok napi terembérleti díja mellé kell a nyitvatartási idő alatt fizetni. A szintén kötelező közműátalánydíj pedig 1,17 millió forint. Ehhez jön még a fellépők technikai eszközeinek szállítása, és a technikai stáb bére, ami 1,7 millió körül lehetett.

A szervezőnek jutalékos bérleti díj formájában le kell adnia még az arénának a nettó jegybevétel 15 százalékát, valamint a beléptetés díját is, ami a nettó jegybevétel 1,5 százaléka, de minimum 250 ezer forint.

Az Artisjusnak nem a fellépők után kell fizetni (DJ Dominique, Mészáros Árpád, Kozmix, L. L. Junior, Bebe, Vásáry André, Szakcsi Lakatos Béla, Mystery Gang, Tóth Vera, Király Linda), hanem a díjszabásuk szerint a koncertbevétel egy részét kell átutalni: ez általában 9 százalék, jótékonysági koncertnél 3 százalék. Ami ötszáz nézőnél 24 ezer forint körül lehet csak, de ha 2500 fő vett volna, 160 ezres díjat jelentett volna az Artisjusnak, és teltháznál 700 ezer forintot kellett volna küldeniük a jogdíjszervezetnek.

Kinek a vesztesége?

A terembérleten kívül mással nem támogatta a rendezvényt a tárca, válaszolta a Nefmi. Neményi Ádám pedig - bár korábban azt ígérte, hogy keddre meg  tudja mondani a pontos adatokat - számokról csak annyit közölt: "A Nefmi-nek ez egy fillérjébe sem került. Mi a rendezvényre 1 forint állami támogatást sem kaptunk". A mi névmás egyébként Neményiék új cégét, a BIFF Nonprofit Kft.-t takarja.

"Az Arénának bizonyos költségeket előre ki kellett fizetnünk, megtettük - tette még hozzá a producer. -Ha a közszolgálati televízió és rádió mellett a kereskedelmi médiumok is mellénk álltak volna, és a koncert előtt is foglalkoztak volna kezdeményezésünkkel, akkor sokkal többen lettek volna. Most is mindenkit a villanyszámla érdekel, és nem a világszínvonalú koncert."

És hogy miért vágott bele Neményi egy veszteséges koncertbe? "Az Összefogás Gálát a televízió rögzítette, és ha majd adásba kerül, akkor a nézők a képernyőn látható bankszámra és sms-ben küldhetik el támogatásukat az Alapnak. Ez lényegesen nagyobb összeg lesz, mint amit a jegybevételből vártunk."  • Hírek
  • Hírek