Ákos: Egy ilyen díj elég melós

2012.03.14. 15:06
Ákos örül, hogy a könnyűzenére is gondolnak a legjelentősebb állami kitüntetés odaítélésekor, és annak is, hogy azért nem neki kell megindokolnia, ki, miért kapott Kossuth-díjat. Ő Sztevanovity Dusánnak is adna a kitüntetésből, és persze munkával fog ünnepelni.

Mi volt az első gondolatod, amikor megtudtad, hogy idén megkapod a Kossuth-díjat?

Kovács Ákos és Miklósa Erika a Parlament kupolacsarnokában, mielőtt átveszik a Kossuth-díjat Schmitt Pál köztársasági elnöktől
Kovács Ákos és Miklósa Erika a Parlament kupolacsarnokában, mielőtt átveszik a Kossuth-díjat Schmitt Pál köztársasági elnöktől
Fotó: Soós Lajos

Az első reakcióm az öröm volt. A második meg az, hogy majd magyarázhatom a díjat, pedig nem is én adtam magamnak.

Számítottál rá?

Nagyon meglepett, súlyos és megtisztelő dolog ez. Művészeti téren ez a legjelentősebb állami kitüntetés, a miénk pedig nem központilag elismert szféra, ritkán jut rá ekkora figyelem. Ráadásul ilyen rangos díjat általábban idősebb alkotók kapnak. Remélem, az egész műfajnak és a közönségnek is szól az elismerés.

Szerinted miért pont idén kapod meg a kitüntetést?

Nem hiszem, hogy különösebb aktualitása lenne. A házistúdiómban készült Berecz András mesemondó barátom Felítő című lemeze 2003-ban, ő később Kossuth-díjas lett. Tavalyelőtt hangoskönyvet vettünk fel Blaskó Péter és Kubik Anna színművészekkel, ők is megkapták. Lassan kiírhatom a stúdióajtóra, hogy aki eddig itt lemezt csinált, az mind Kossuth-díjat kapott.

Az indoklás szövegében egyebek mellett az áll, hogy Kovács Ákos „az igényes pop-rock magyarországi térnyeréséhez való tevőleges hozzájárulásáért" kapja a díjat. Mit szólsz ehhez az igényes pop-rock" megnevezéshez?

Mindenkinek más az igénye, így az igényes jelző is relatív. Az indoklás nehéz szakma, nagy szerencse, hogy nem nekem kell csinálni.

Abból a zenészgenerációból, amibe tartozol, így most már te és Lovasi vagytok Kossuth-díjasok. Mit szólsz ehhez, hogy pont ti ketten?

Le vagyok nyűgözve.

Te kinek adnál Kossuth-díjat a magyar zenészek közül?

A Mozi vagy a Gondolj rám szövege önmagában elég indok lenne Sztevanovity Dusán dalszövegíró díjához.

akos forgatas 20120312
Fotó: www.akos.hu

Mivel ünnepled meg az elismerést?

Egy ilyen díj elég melós, lehet napokon át okosakat mondani mikrofonokba. Édesapámmal és a feleségemmel együtt vacsorázunk a kedvenc ünnepi helyünkön, aztán húzok vissza a stúdióba interjúkat pötyögni, meg az új klip anyagával molyolni. Kemény ez a popszakma.