A Universaltól retteg a zeneipar

2012.03.26. 15:47
Tavaly ősszel írtunk róla, hogy a csődközelbe került EMI lemezkiadó részlegére a Universal tett ajánlatot, a zeneműkiadói üzletágra pedig a Sony/ATV pályázik, végül pedig el is indította mindkét cég a felvásárlást.

Ahogy az várható volt, az Európai Bizottság vizsgálatot indított pénteken, hogy a már amúgy is óriásira nőtt Universalnak nem lesz-e így szinte monopolhelyzete a piacon, ami miatt a konkurens nagykiadók, illetve a kisebb függetlenek is rendkívüli módon aggódnak.

A Universal már jelenleg is a világ legnagyobb lemezkiadója az általa birtokolt negyven százalék globális piaci résszel, a megvásárolt EMI-jal viszont ez százalék ötven fölé nőne, ezért a Bizottság aggódik az adásvétel miatt. A Universal viszont annyira nem, ők ugyanis természetesen számítottak a lépésre, és a továbbiakban is teljes mértékben együttműködnek a hatóságokkal.

A Bizottság augusztus 8-ig határoz arról, hogy engedélyezi-e a tranzakciót, a zeneműkiadói üzletág mélyreható vizsgálatáról pedig április 2-ig kell dönteniük.

Az EMI a négy legnagyobb globális zenekiadó vállalkozás közül a legkisebb, a piacvezető Universal, a Sony és a Warner Music Group után. A cég teljesítménye az internet hatására átalakult zeneiparban egyre romlott az utóbbi években, ráadásul olyan szupersztárok is otthagyták, mint például a Rolling Stones és Paul McCartney.

Az utat vesztett céget végül a Terra Firma befektetési társaság vásárolta meg 4,2 milliárd fontért, de nem tudta talpra állítani, és az projekt finanszírozására felvett hitelt sem tudta törleszteni. Az EMI így 2011 elején a hitelezőhöz, Citigrouphoz került, amely azóta szakmai befektetőt keresett a saját tevékenységi körétől igen távol eső területen működő cégre.

Egyébként tavaly többen üdvözölték a tulajdonosváltást, például Mick Jagger, aki a Rolling Stones tagjaként 2008-ban távozott a cégtől, a tulajdonosváltást kommentálva megjegyezte, hogy az EMI-t "végre ismét olyan emberek irányítják majd, akiknek a vérében van a zene."